Oamenii de știință susțin că au descoperit originile adevărate ale speciilor „Hobbit”
- Luciana Popa
- 24 martie 2021, 22:32
O nouă cercetare arată că specia „Hobbit” care a trăit în Asia de Sud-Est în urmă cu aproape 50.000 de ani ar putea fi mai aproape de oamenii moderni decât se credea anterior.
Publicată în Nature Ecology and Evolution, noua cercetare sugerează că „hobbiții” sunt strâns legați de denisovani, o specie de oameni înrudită cu neanderthalienii și cu homo sapiens, și, în consecință, și cu ființele umane. Fosilele recuperate de „Homo Floresiensis” („Hobbiți”) și o altă specie, „Homo Luzonensis”, au dezvăluit că ambele specii aveau o înălțime de aproximativ 91 cm, potrivit Republicworld.
Oamenii de știință spun că acest nanism a fost un produs al proceselor evolutive de-a lungul timpului care au micșorat specia din cauza indisponibilității resurselor. Acum, au descoperit că nu a existat nicio reproducere între cele două specii. Noua cercetare, condusă de João Teixeira de la Universitatea din Adelaide, susține că încrucișarea a avut loc între denisovani și ființe umane moderne, în special în Asia de Sud-Est. Denisovanii sunt strâns înrudiți cu neanderthalienii, care au cutreierat Pământul cu 50.000 până la 60.000 de ani în urmă. Dar nu au fost găsite rămășițe ale acestei specii, chiar dacă asemănările genetice le leagă de regiune.
Noul studiu susține că oamenii moderni s-au încrucișat de fapt cu denisovanii, dar nu cu specia „Hobbit”. Acest lucru sugerează că ambele specii „Hobbit” sunt mai aproape de oamenii contemporani decât se credea anterior.
Se știe că speciile Hobbit au supraviețuit până acum aproximativ 50.000-60.000 de ani în cazurile de Homo Floresiensis și Homo Luzonensis. Homo erectus au supraviețuit aproximativ 108.000 de ani, ceea ce înseamnă că s-ar putea să se suprapună cu sosirea populațiilor umane moderne. ”Spre deosebire de ceilalți veri ai noștri, neanderthalienii, ale căror fosile s-au găsit în Europa, denisovanii sunt cunoscuți aproape exclusiv din evidența ADN-ului. Singura dovadă fizică a existenței denisovane a fost un os de deget și alte fragmente găsite într-o peșteră din Siberia și, mai nou, o bucată de maxilar găsită în Platoul Tibetan”, a declarat Dr. Joao Teixeira said.
De altfel, se crede că fosilele denisovanilor nu au fost găsite până acum, deoarece ar fi de fapt așa-numita specie „Hobbit”. Cercetătorii mai susțin că oamenii s-au încrucișat cu denisovanii, ceea ce înseamnă că oamenii care locuiesc în acele zone pot avea ADN-ul acestei specii „Hobbit”.