OAMENII DE ȘTIINȚĂ SE RIDICĂ împotriva corectitudinii politice. David Reich: „Nu mai e posibil să ignorăm diferențele genetice dintre tase”

OAMENII DE ȘTIINȚĂ SE RIDICĂ împotriva corectitudinii politice. David Reich: „Nu mai e posibil să ignorăm diferențele genetice dintre tase”

Există o asemănare extrem de puternică între democrația liberală de astăzi și defunctul regim comunist- ideologia invazivă. Niciun aspect al vieții umane nu scapă de influernța acestor dogme.

Congruența cu ideologia a fost numită corectitudine, iar această corectitudine a înlocuit adevărul, frumusețea, eleganța și stilul”. Aceste cuvinte, prin care filosoful Ryszard Legutko, surprindea mecanismul minciunii din Polonia anilor '80, sunt foarte actuale și astăzi. Multiculturalismul, corectitudinea politică și diversitatea nu au invadat numai ecranele televizoarelor și legile, școlile și familiile, ci până și știința. Nu o spun eu, ci un reputat genetician american, David Reich, pe care nimeni nu îl poate bănui de rasism.

„Este adevărat că termenul rasă este o construcție socială! Este de asemenea adevărat, așa cum a scris Dr. Lewontin, că populațiile umane sunt remarcabil de similare una cu cealaltă din punct de vedere genetic. Dar, de-a lungul anilor, acest consens s-a transformat, ajungând fără îndoială să semene cu o dogmă. Această dogmă susține că, în medie, diferențele genetice între persoanelor grupate în funcție de rasă sunt atât de neînsemnate în raport cu trăsăturile biologice semnificative, încât aceste pot fi ignorate.

Dar dogma merge chiar mai departe și susține că ar trebui să fim prevăzători și neliniștiți în ceea ce privește orice cercetare despre diferențele dintre populații. Îngrijorarea este că aceste cercetări, indiferent de cât de bine intenționate sunt, se află pe o pantă alunecoasă care le poate transforma într-un argument pseudoștiințific despre existența unor diferențe biologice. Iar aceste diferențe ar putea fi folosite pentru a justifica lucruri precum comerțul cu sclavi, politicile de eugenie (ameliorarea genetică a umanității prin măsuri ca sterlizarea și interzicerea procreării pentru anumite categorii etc n.r.) sau uciderea de către naziști a șase milioane de evrei”. David Reich nu este nici nazist, nici susținător al supremației albilor. Nici nu ar avea cum. S-a născut într-o familie evreiască pe 14 iulie 1974. Mama sa este sora lui Avi Weiss, unul dintre cei mai importanți rabini din America, iar tatăl său a fost primul director al Memorialului Holocaustului. După studii strălucite la Oxford și Harvard, Reich a devenit profesor de genetică la Harvard. Chiar și în condițiile despre care v-am vorbit, David Reich nu a scăpat de presiunea corectitudinii politice. E foarte atent să nu supere pe nimeni, dar și hotărât să-și facă meseria corect. „Am o profundă simpatie pentru cei care sunt îngrijorați că descoperirile geneticii ar putea fi răstălmăcite ca să justifice rasismul. Dar, în calitate de genetician, știu că nu mai e posibil să ignorăm diferențele genetice, ca medie, dintre rase.” David Reich știe că diferențele genetice dintre rase explică de ce unele populații sunt mai sensibile decât altele la anumite boli. Oare se teme că dogma corectitudinii politice îi va demobiliza pe colegii săi, iar asta va întârzia eradicarea unor maladii? Greu de spus. Reich exprimă limpede o altă preocupare: „Sunt îngrijorat că oamenii de bine care neagă posibilitatea unor diferențe substanțiale între populațiile lumii se plasează pe o poziție imposibil de apărat, o poziție care nu va rezista atacului descoperirilor științifice. Sunt îngrijorat, de asemenea, că orice descoperiri am face - și cu adevărat nu avem nicio idee ce va fi - acestea vor fi folosite ca dovezi științifice că prejudecățile rasiale au fost adevărate tot timpul și acei oameni de bine nu vor reuși să înțeleagă suficient de bine știința ca să poată respinge aceste idei”.

Ne puteți urmări și pe Google News