Oamenii de afaceri: Piața gazelor naturale nu este concurențială

Oamenii de afaceri: Piața gazelor naturale nu este concurențială

Oamenii de afaceri din România consideră că piața gazelor naturale din România este departe de a fi concurențială.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) salută aprobarea de către Parlament a legii prin care au fost interzise exporturile româneşti de gaze naturale şi reafirmă poziţia sa prin care consideră că ''o piaţă concurenţială în domeniul gazelor naturale este departe de a fi o realitate atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul României'', anunță Agerpres.

''AOAR cere autorităţilor competente ale statului, ANRE, Consiliului Concurenţei şi Guvernului să examineze cu mult mai multă atenţie fenomenele ce se petrec pe piaţa gazelor naturale, indiferent că vorbim de producţia internă sau de import. O piaţă concurenţială în domeniul gazelor naturale este departe de a fi o realitate atât la nivelul Uniunii Europene cât şi la nivelul Romaniei'', arată asociaţia, într-un comunicat făcut public marţi.

AOAR apreciază că, în condiţiile ''în care Comisia Europeană nu poate determina ţările membre să se constituie ca un contractor unic de gaze naturale din Rusia, acceptând aranjamentele politico-economice speciale ce asigură aprovizionarea unor ţări membre UE la preţuri net inferioare preţului la care este obligată România să importe aceste resurse energetice, a obliga ţara noastră să exporte gaze naturale este inacceptabil''.

Comunitatea oamenilor de afaceri a cerut constant ANRE să-şi îndeplinească rolul de control ce-i revine prin lege, subliniază AOAR.

''Constatăm cu regret că această unică autoritate a statului anunţă constant creşteri de preţuri pentru gazele naturale, fără a oferi transparenţă asupra factorilor ce justifică aceste creşteri de preţuri, exclusiv cererea legală, dar verificabilă, formulată de companiile furnizoare ce au o poziţie dominantă pe piaţă'', subliniază comunicatul.

În legătură cu această situaţie, AOAR apreciază că alături de ANRE toată această problematică complexă trebuie abordată şi de Consiliul Concurenţei, care ''ar putea să evalueze cum o companie privată mică din Vaslui a putut să reducă preţul de furnizare cu 17%, în anul 2009, în timp ce marii furnizori n-au acceptat decât obligaţi de lege o reducere a preţului de furnizare cu 8%''.

Ne puteți urmări și pe Google News