La unele cazuri de combustie umană spontană,  trupurile victimelor au devenit cenușă. Studiile arată că pentru a ajunge așa, corpurile ar avea nevoie de o temperatură de 1.700 grade Celsius iar în crematorii moderne se lucrează cu o temperatură cuprinsă între 800 și 1.000 grade Celsius ceea ce duce la o ardere incompletă a oaselor mari și trebuiesc măcinate.
Cea mai mare problemă legată de combustia umană spontană e că lipsesc amănunte și date precise. În mare majoritate lipsesc rapoartele medicului legist sau investigații detaliate. Există o mulțime de explicații care sunt însă, respinse de către oamenii de știință datorită faptului că se apelează la practici magice sau pentru că sunt în dezacord cu cunoștințele actuale. În aceste teorii intră: intervenția divină, teorie acceptată în sec XVIII și XIX
– energii mistice; intervenții ale spiritelor; din cauza consumului de alcool, care este inflamabil; din cauza energiei statice, teorie descrisă de John E. Heymer în cartea sa The Entrancing Flame; din cauza unei particule atomice numite de Larry Arnold pyroton parte a unei raze cosmice. Larry Arnold este directorul organizației Parascience International și în anul 1995 a scos o carte numită "În flăcări!", în care își dezbate teoria.

Unele elemente comune

Potrivit celor care au studiat "tema" oamenilor care ard din senin, s-au observat unele elemente comune vizavi de acest fenomen la care întrebarea "Mit sau adevăr?" persistă. Cum ar fi: focul pare a sta localizat în trupul victimei; mobila și electrocasnicele din jurul victimei par a rămâne intacte; locul unde se află victima este plin de funingine groasă în suspensie; trupul victimei este ars în procentaj mai ridicat decât în cazul altor incendii din alte cauze. Arsurile însă nu sunt distribuite pe tot corpul, de obicei trunchiul este adus în stadiu de cenușă în timp ce extremitățile rămân mai puțin afectate; toate cazurile s-au produs în interiorul clădirilor; la multe cazuri victimele au probleme de mobilitate: handicap motor, obezitate, stare de ebrietate, sub efectul sedativelor; la toate cazurile există o posibilă sursă de aprindere externe; nu există martori oculari din clipa producerii combustiei; victimele sunt găsite după mai mult de 6 ore după petrecerea fenomenului; victimele în toate cazurile au fost persoane adulte,însă,un bebeluș din India a suferit o combustie umană spontană; explicațiile raționale ale acestor fenomene pot fi de crimă sau de efect fitil.

La modul general, combustia spontana este pusa pe seama unei interventții divine, pe care insa medicii o resping. "Dacă aceste combustii spontane ar fi provocate de Dumnezeu, probabil că am avea mult mai multe cazuri" spune un profesor in patologie.