O veste bună și una proastă! Ce se întâmplă cu facturile la energie și gaze
- Nicolae Comănescu
- 25 ianuarie 2022, 21:28
Schimbare importantă ce survine în privința facturilor la energie și gaze, după adoptarea unui OUG, marți, de către Executivul condus de Nicolae Ciucă.
Executivul a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență care ia în calcul noi reduceri pentru consumatori la energie electrică și gaze naturale. Se vor aplica noi plafoane și scheme de compensare. Dar, reducerea este valabilă începând din prezent, nu se va calcula retroactiv. Explicațiile au fost oferite de Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Ordonanță de Urgență adoptată, marți, 25 ianuarie
„Am întrebat în ședința de Guvern, Ministerul Justiției a spus clar că nu putem retroactiv. Suntem deja pe 25 ale lunii și nu putem aplica pentru ce este în spatele acestei date. Am întrebat doar pentru ianuarie. Dacă se putea, și PNL și PSD și UDMR ar fi dorit să se aplice și pentru noiembrie și decembrie”, a declarat ministrul Energiei.
Aceste noi plafonări și compensări se vor introduce începând cu data de 1 februarie. Pentru consumatorii casnici, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe kilowatt/oră la energie electrică şi 0,31 lei pentru kilowatt/oră la gaze naturale, indiferent de consum.
Cabinetul lui Nicolae Ciucă va adopta în următoarea sa ședință OUG privind introducerea unui nou plafon al prețurilor la energie, de la 1 februarie.
Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără:
– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. Limita consumului va crește de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW.
Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.
0,37 lei per KW – La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW.
Se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW.
Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.