O TREIME din românii cu credite le-au schimbat cu un împrumut mai ieftin. CÂŢI spun că nu ar mai lua credit niciodată

O TREIME din românii cu credite le-au schimbat cu un împrumut mai ieftin. CÂŢI spun că nu ar mai lua credit niciodată

Aproximativ 42% dintre romani clienţi ai băncilor plătesc în prezent rate la un credit de consum, iar dintre aceştia o treime şi-au refinanţat deja creditul iniţial, potrivit unui studiu realizat de iVox pentru Banca Românească.

Dintre cei care nu au luat până acum această decizie, 20% iau în calcul soluţia refinanţării, iar peste 30% spun că dacă ar avea nevoie urgent de o sumă suplimentară de bani ar apela la această variantă.

Principalele avantaje ale refinanţării unui împrumut bancar sunt costurile mai mici şi accesul la dobânzi mai avantajoase decât în momentul în care a fost contractat creditul, cred aproximativ 45% din respondenţi, iar cel mai important criteriu care ar conta în cazul alegerii unui credit de refinanţare ar fi costul (peste 55%), se mai menţionează în studiu.

"Creditele de refinanţare fără garanţii ipotecare sunt principalele produse vizate pentru refinanţare, chiar dacă acest lucru se traduce prin sume mai mici obţinute. Studiul comandat de noi arată că, pentru majoritatea clienţilor, perioada convenabilă de returnare în cazul unei refinanţări este de 3-5 ani", a declarat Dan Grigoriu, Director Retail Banca Românească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai mulţi respondenţi au declarat că în cazul unei refinanţări ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulată a creditelor refinanţate.

Potrivit studiului, 38,1% au declarat că ar evita orice nou împrumut dacă ar avea nevoie de o sumă suplimentară de bani, în timp ce 30,63% dintre cei care deţin un credit spun că şi-ar refinanţa actualul împrumut. De ce iau românii credit

Dintre cei care au contractat un credit în ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investiţie în renovarea casei sau pentru achiziţia de mobilier (32,5%), în timp ce un sfert (24,98%) pentru a-şi cumpăra obiecte de valoare precum electronicele sau electrocasnicele.

Aproximativ 18% dintre respondenţii care deţin un credit l-au contractat pentru a-şi acoperi cheltuielile curente. Majoritatea (93%) l-au luat de la o bancă şi doar 7% de la o instituţie financiară nebancară, iar principalele criterii luate în calcul în alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maximă accesibilă (20,98%) şi banca sau instituţia finanţatoare (19,94%). Refinanţare fără garanţii

Unul din cinci români care au accesat deja un credit de consum se gândeşte la o refinanţare a acestuia în perioada următoare.

Potrivit sursei ciudate, în decizia de refinanţare a creditului cel mai mult cântăreşte criteriul costurilor mici (55.19%), urmat de suma suplimentară primită (13,44%). 12,14 % din respondenţi ar rămâne oricum fideli aceleiaşi bănci de la care au şi creditul, iar pentru unu din zece respondenţi cele mai importante beneficiile ataşate refinanţării ar fi bonusurile, conturile curente cu costuri 0 etc.. Rapiditatea de acordare a refinanţării şi documente puţine de completat au fost considerate principal criteriu doar de 6,18%.

La sondajul realizat online în perioada 1-30 septembrie au participat peste 8.600 de respondenţi.