Evenimentul Zilei > Actualitate > O temă interesantă şi dramatică: Sclavia Modernă
O temă interesantă şi dramatică: Sclavia Modernă

O temă interesantă şi dramatică: Sclavia Modernă

72. 000 de lucrători din El Salvador muncesc în fabrici care au desfacere pe piața mondială. Acordul de comerț liber cu Statele Unite, din anii 1990, a determinat o explozie a acestor fabrici, cunoscute sub numele de Maquilas...

Povestea este lungă şi complexă. Iar tema, interesantă şi totodată dramatică.  
„AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) organizează, în data de 30 iunie, conferinţa de presă „Fit for Fair European Speakers Tour 2015”, organizată în incinta GODOT Cafe-Teatru, Strada Blănari, Bucureşti. Tema conferinței este „Sclavia Modernă. Dramele femeilor care muncesc în fabricile de textile din El Salvador” și evenimentul va fi urmat de seminarul „Maquilas – Realitățile fabricilor de textile din El Salvador”.

Evenimentul, care se desfăşoară între orele 10:30 – 14:30, se bucură de prezența unui invitat din El Salvador, Sergio Chávez. Acesta militează de foarte mulţi ani pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă din așa-numitele „maquilas” – fabricile de textile din El Salvador.
Invitatul are o amplă experiență în dreptul muncii din industria producătoare de articole de îmbrăcăminte. Este inițiatorul organizației „Equipo de Investigación Laboral”, care întreprinde cercetări și investigații în fabrici, pentru a scoate la suprafață încălcări concrete ale legislației muncii și ale drepturilor omului. Pentru a afla condițiile reale de muncă, investigaţiile se realizează cu ajutorul unor lucrătoare, care merg în maquilas sub acoperire.
Desigur, lucrurile nu se opresc aici. Deoarece complexitatea temei va aduce desfăşurarea multor „poveşti” despre ceea ce se întâmplă pe tărâmul sclaviei din vremurile noastre.