O țară europeană adoptă într-un ritm accelerat ziua de muncă de 6 ore, iar rezultatele sunt pozitive. E vorba de Suedia, unde multe companii au făcut această schimbare, informează Science Alert.
Cred că eficiența celor 8 ore de muncă pe zi e supraestimată. E o mare provocare să poți să te concentrezi asupra unui singur lucru atâta timp. în plus, după lucru ne e greu să ne ocupăm de viața privată cum trebuie”, a transmis Linus Feldt, directorul executiv al firmei Filimundus, ce dezvoltă aplicații.
El a luat decizia anul trecut să reducă programul la 6 ore de muncă, iar angajații săi sunt foarte mulțumiți de această schimbare.
„Vrem să ne petrecem mai mult timp cu familia, să putem să învățăm lucruri noi sau să facem mai multă mișcare. Voiam să văd dacă există o cale de a îmbina toate aceste lucruri”, a explicat antreprenorul pentru Fast Company.
În mod evident, același volum de muncă trebuia făcut în mai puține ore, așa că subalternii lui Linus Feldt sunt rugați să între rar pe rețelele de socializare și să țină cât mai departe lucrurile care le-ar putea distrage atenția. De asemenea, compania ține doar ședințele și întâlnirile care sunt absolut necesare.
Acum am impresia că le e mai ușor să se concentreze mai bine la ce au de făcut și le mai rămâne destulă energie și pentru a avea o viață socială”, a punctat acesta.
Feldt a mai spus că gradul de productivitate a rămas același, conflictele între angajti sunt mai puține, iar oamenii sunt mai fericiți și mai odihniți.
Nu sunt extenuați
Filimundus s-a inspirat de la centrele Toyota din Gothenburg, care au program de lucru de 6 ore încă din 2002.
Și acolo angajații susțin că sunt mai fericiți și mai încântați. Directorul Martin Banck a menționat că profitul a crescut cu 25%, o parte din acest succes datorându-se faptului că cei care lucrează acolo nu sunt extenuați de programul lung, arată The Guardian.
În februarie, un cămin de bătrân a implementat programul de 6 ore pentru asistente, fără a umbla la salarii.
Experimentul va dura până în 2016, pentru a vedea dacă merită efortul financiar de a angaja încă 14 persoane, care să acopere orele, și dacă pacienții sunt mai bine îngrijiți, iar personalul are moralul mai ridicat.