O sută de rase româneşti, pe cale de dispariţie

O sută de rase româneşti, pe cale de dispariţie

Faţă de anul trecut, pe "lista neagră" au fost adăugate nouă rase şi au fost şterse alte trei. Fermierii derulează programe speciale ca să le salveze. Aproape 100 de rase şi specii de animale, majoritatea din categoria celor domestice, sunt, astăzi, pe cale de dispariţie. Printre ele se numără 52 de rase de găini, 13 rase de oi, două de capre şi 19 de peşti, alături de bivolul românesc, nurcă, dihor, vulpea polară şi cea arginitie. Ministerul Agriculturii publică anual lista raselor de animale aflate în stare critică. Faţă de 2007, pe "lista neagră" au fost adăugate nouă rase: două de oi, şase de păsări şi una de peşti. În schimb, alte trei rase au fost şterse din acest clasament pesimist: lupul, o specie de ovine şi una de păsări.

Populaţiile de animale cele mai ameninţate cu dispariţia sunt cele care numă ră mai puţin de 100 de femele, ne-a explicat Ion Roşu, şeful Direcţiei Politici de Piaţă în Sectorul Zootehnic din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În acest moment, riscă cel mai mult să-şi înceteze existenţa „rasele indigene de bovine Sura de Stepă, cu un efectiv de 45 de capete şi de porcine Mangaliţa, cu un efectiv de 65 de capete, dar şi rasele de ovine importate Merinos Australian - 89 de capete, Polwarth - 24 de capete şi Suffolk - 21 de capete“, ne-a declarat Roşu.

Animalele protejate nu dispar

Pentru a scăpa aceste specii de la moarte, crescătorii de animale şi păsări, organizaţi în asociaţii de protejare a speciilor, întocmesc programe de protejare. Aceste „programe de conservare şi utilizare“ conţin un set de măsuri pe o perioadă de cinci ani care urmăresc menţinerea stabilităţii genetice a populaţiei de animale respective prin reproducţie, evitarea consangvinizării (când se împerechează animale înrudite - n.r.), înmulţirea animalelor şi răspândirea lor la un număr cât mai mare de fermieri, a precizat Ion Roşu. Ulterior, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie îşi dă acordul pe aceste programe şi trebuie să le verifice permanent.

Potrivit directorului în MADR, niciuna dintre rasele pentru care s-au întocmit programe de conservare nu a dispărut.

STRATEGIE

De ce dispar animalele domestice?

În ultimele decenii, pe plan mondial au început să dispară mult mai multe specii şi rase de animale decât în perioada anterioară. Pentru a preveni dispariţia lor, Organizaţia Mondială pentru Alimentaţ ie şi Agricultură a pus pe roate un program special, cuprins în Conven- ţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, semnată şi de România. Cum ajung să piară rasele de animale domestice? Fermierii devin tot mai puţin interesaţi de rasele care nu mai aduc producţie suficientă şi nu mai au grijă de ele. Fără programe speciale, acestea sunt ameninţate cu dispariţia, afirmă reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Ne puteți urmări și pe Google News