O ştire care NU va fi pe placul nostru: Gazprom, a făcut un anunț! Potrivit acestuia, în 2017, țara noastră va plăti un preț mai MARE pe gazul importat din RUSIA

O ştire care NU va fi pe placul nostru: Gazprom, a făcut un anunț!  Potrivit acestuia, în 2017, țara noastră va plăti un preț mai MARE pe gazul importat din RUSIA

Vineri, Miller a anunțat că Gazprom va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendinței ascendente a prețului petrolului, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.

România a importat, potrivit Institutului Național de Statistică, în primele noua luni din 2016, 381.900 tone echivalent petrol (tep) de gaze naturale, cu 465,8% (314.400 tep) mai mult decât în perioada similară a anului 2015.

Încă din primăvară, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România. Cheltuielile Romgaz cu acest impozit au scăzut cu 22% în primele 9 luni ale anului, la 203,9 milioane lei, anunţă bugetul.ro.

Potrivit unei declarații recente a șefului ANRE, importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 și 9% din consumul României, față de 2,4% anul trecut, și vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.

Conform Gazprom, în 2015, România a importat de la gigantul rus 180 milioane de metri cubi de gaz, fapt ce a ridicat nivelul total al exporturilor în România de la crearea companiei rusești la un total de 126,89 miliarde de metri cubi.