O specie de lilieci dezvoltă abilități cognitive complexe. Mamiferele pot gândi la fel ca oamenii

Sursa foto: Arhiva EvZ

Potrivit unui studiu publicat luni de cercetătorii israelieni, o specie de lilieci sălbatici poate dezvolta capacități cognitive despre care se credea anterior că sunt specifice doar oamenilor.

Studiu despre lilieci. Mamiferele dezvoltă abilități cognitive complexe

Cercetătoriiisraelieni sunt cei care au realizat respectivul studiu, de altfel publicat în jurnalul științific Current Biology. Oamenii de știință au monitorizat o colonie de lilieci egipteni frugivori care își fac veacul la grădina zoologică a Universității din Tel Aviv (TAU).

Cercetarea a fost centrată în jurul unor trăsături specifice precum memoria episodică, memoria pe termen lung sau planificarea și gratificarea întârziată. Una din concluziile prezentate în studiu constă în faptul că liliecii au capacitatea de a planifica și folosi experiențele din trecut. Cercetătorii israelieni au descoperit că micuțele mamifere au capacitatea de a-și aminti lucruri.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Micuțele mamifere au capacitatea de a-și aminti lucruri

Potrivit aceluiași studiu, sunt lilieci care dețin și memorie episodică, abilități cognitive, specifice mai degrabă oamenilor, și care includ și rememorarea experiențelor sau capacitatea de a planifica. Pentru a obține un rezultat cât mai concis, oamenii de știință au analizat și harta temporală mentală.

Cu alte cuvinte, cercetătorii l-au împiedicat pentru diferite perioade de timp să părăsească colonia. Astfel, cercetătorii israelieni au observat că liliecii experimentați nu se apropiau de pomii fără rod. Semn că mamiferele au putut estima timpul scurs de la ultima lor vizită.

Sursa foto: Arhiva EvZ

Mare parte din lilieci s-au deplasat direct către un copac cunoscut

Același lucru nu s-a întâmplat și în rândul liliecilor tineri și lipsiți de experiență. Astfel, se poate deduce că abilitățile le dobândesc. Ulterior, pentru a identifica dacă mamiferele pot dezvolta comportamente orientate spre viitor, cercetătoriii au analizat traseul fiecărui exemplar.

Mare parte din lilieci s-au deplasat direct către un copac cunoscut. Uneori aflat și la o distanță de 20-30 de minute de zbor. În cazul arborilor mai îndepărtați, mamiferele zburau mai repede. Lucru care sugerează că  o parte din lilieci și-au planificat traseul. Astfel, cercetătorii au concluzionat că liliecii frugivori pot dezvolta un proces decizional complex bazat pe cele trei întrebări „unde”, „când” și „ce”, potrivit jurnalului științific Current Biology.