Genele liliecilor ar putea ajuta la tratarea cancerului și a Covidului

Genele liliecilor ar putea ajuta la tratarea cancerului și a Covidului

Oamenii de știință cred că sistemele imunitare „neobișnuite” ale liliecilor jamaicani care mănâncă fructe și ale liliecilor mustăcioși mesoamericani au dezvoltat o toleranță mai mare la viruși prin reducerea răspunsului lor natural la aceștia.

Potrivit cercetătorilor, liliecii ar putea deschide calea către tratamente mai bune pentru cancer și pentru viruși mortali precum COVID-19, ebola sau mulți alții.

Cercetătorii cred că genele liliecilor ar putea ajuta la tratarea cancerului și a Covidului

Un studiu realizat la Cold Spring Harbor Laboratory din New York a investigat modul în care sistemul imunitar al creaturilor a fost atât de bine adaptat pentru a combate boli care pot fi fatale pentru oameni, încât se vor extinde studiile asupra acestor animale, pentru a găsi noi soluții de vindecare sau prevenție.

Oamenii de știință s-au concentrat asupra liliacului jamaican care mănâncă fructe și a liliacului cu mustață mesoamerican, secvențiindu-le genomurile și descoperind că evoluția rapidă le-a raționalizat genomurile pentru a se apăra împotriva virușilor și a cancerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comparație cu alți lilieci și mamifere, și chiar cu oamenii, s-a descoperit că aceștia au pierdut niște gene care produc proteine cunoscute sub numele de interferoni.

Acestea servesc ca o alarmă pentru sistemul imunitar, alertându-l în privința celulelor periculoase și activând apărarea naturală.

Oamenii de știință cred că, prin scăderea răspunsului, sistemele imunitare „neobișnuite” ale liliecilor jamaicani de fructe și ale liliecilor mustăcioși mesoamericani au dezvoltat o toleranță mai mare la viruși.

liliac

Armin Scheben, un cercetător, a declarat: „Previne răspunsurile imune hiperactive care dăunează țesuturilor sănătoase - unul dintre motivele pentru care infecțiile sunt atât de dăunătoare pentru oameni”.

De asemenea, studiul a descoperit că, în comparație cu alte mamifere, genomurile liliecilor au mai multe modificări în genele legate de cancer, inclusiv șase care repară ADN-ul și alte zeci care suprimă tumorile.

„Munca noastră evidențiază modul în care imunitatea și răspunsul la cancer sunt profund interconectate”, a continuat Armin Scheben.

„Aceleași gene și proteine imunitare joacă roluri importante în rezistența la cancer.”

Cercetătorii investighează acum modul în care liliecii își reglează genele imunitare și dacă descoperirile ar putea duce la tratamente mai bune împotriva cancerului și a virusurilor pentru oameni.

Studiul a fost revizuit de colegi și publicat în revista Genome Biology and Evolution.

sursa: news.sky.com