M-am întâlnit recent la Iaşi un ostaş de mare caracter - col.(r) ing. Ioan Timofte, Preşedintele Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Jud. Iaşi. Sprea marea mea bucurie mă cunoştea prin prisma textelor publicate în „Evenimentul Zilei” şi nu ca urmare a participării mele la diverse emisiuni, mai mult sau mai puţin reuşite. M-a aşteptat cuminte ca un şcolar la uşa conferinţei, după care mi-a înmânat un memoriu. Pe care l-a depus de vreo trei ori prefectului de Iaşi şi evident, nu a primit niciun răspuns.
După ce l-am parcurs mi-am dat seama că dacă ajungem să traficăm şi ciolanele eroilor noştri chiar nu mai avem nicio şansă. Mă înăbuşă revolta!
„Către Prefectul judeţului Iaşi, Dl. Jurist Marian Grigoraş
Cu permisiunea d-voastră, vă aduc la cunoştinţă următoarea problemă, care cu toate demersurile pe care le-am întreprins la instituţiile abilitate, inclusiv la Prefectura şi Consiliul Judeţean Iaşi, nu am reuşit să ajung la o rezolvare legală:
În ziua de 6 august 2015, aflându-mă în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” din Iaşi, am citit cu indignare un articol din cotidianul Bună Ziua Iaşi (06.08.2015, p.8) cu un titlu care m-a oripilat: „Fenomen straniu sau blestem?! Un cimitir din Iaşi a dispărut într-o clipă de pe faţa pămîntului!”. Era în discuţie Cimitirul eroilor din comuna Butea. În Cimitirul eroilor din comuna Butea, judeţul Iaşi, se odihnesc peste zece mii de oameni de diferite naţionalităţi, căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. La sfinţirea cimitirului din anul 2003 au participat ambasadorul Federaţiei Ruse, consulul general al Germaniei la Bucureşti, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, militari, veterani de război, elevi şi localnici.
La sfârşitul lunii martie 2014, un localnic al comunei Butea, domnul Marcel Petrişor, fratele proprietarei Sandu Margareta, a început să scoată crucile, ca să poată ara terenul. În 1993, doamna Sandu a obţinut titlul de proprietate pentru o bucată din terenul cimitirului, iar zece ani mai târziu a semnat un act cu primăria din localitate, prin care ceda pământul în schimbul altui teren. Dar, în momentul în care femeia a plecat la muncă în străinătate şi l-a împuternicit pe fratele ei cu drepturi depline în a lua decizii legate de acel teren, acesta nu a mai fost de acord cu înţelegerea care fusese făcută cu edilii localităţii şi a mers să îşi ceară drepturile în instanţă. Acum are o hotărâre judecătorească definitivă, care arată că terenul îi aparţine. În urma discuţiilor purtate în data de 3 aprilie 2014, în sediul Primăriei comunei Butea, judeţul Iaşi, între reprezentanţii Primăriei din localitate, dl primar Milia Gheorghe, dl viceprimar Mile Mihai şi dl inginer Martinica Francisc, a dl col.dr. Popescu Marian, directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi col.(r) ing. Timofte Ioan, preşedintele Filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” s-a încheiat şi semnat o Minută între cei prezenţi.
S-a ajuns la un consens prin care dna Sandu Margareta să fie pusă în posesie pe un alt amplasament, acceptat de reprezentanţii săi, iar Primăria comunei Butea se angaja să ducă la bun sfârşit punerea în posesie a proprietarei pe noul amplasament. Am fost asigurat de autorităţile comunale, judeţene şi de la prefectura Iaşi că problema s-a rezolvat amiabil, aşa cum s-a stabilit.
Dar în urma lecturării articolului publicat în ziua de 6 august 2015, în cotidianul Bună Ziua Iaşi, am luat legătura telefonică cu primarul din Butea, dl Gheorghe Milia, care mi-a confirmat cele scrise şi mi-a spus că Cimitirul eroilor nu se mai află în administrarea comunei. Acesta mi-a comunicat o veste şoc: cimitirul eroilor se află pe teritoriul comunei Alexandru Ioan Cuza şi că nu poate executa niciun fel de lucrări de recondiţionare.
Ciudat este faptul că şi primarul de la Alexandru Ioan Cuza, dl Vasile Baciu, spune că cimitirul nu se află în grija sau administrarea comunei pe care o conduce.
Paradoxal, locul unde sunt înhumaţi mii de ostaşi de diferite naţionalităţi a ajuns să fie plasat de la un consiliu local la altul. În situaţiile cadastrale anuale întocmite de Primăria comunei Butea şi înaintate Consiliului Judeţean Iaşi şi în Minuta din 03 aprilie 2014, semnată de inclusiv primarul Gheorghe Milia, Cimitirul eroilor figurează în localitatea amintită mai sus.
Astăzi Cimitirul eroilor este al „nimănui”, iar starea sa de degradare se accentuează cu trecerea timpului.
Mă întreb retoric: Cimitirul eroilor a dispărut din comuna Butea, judeţul Iaşi?! Conform art.37 din Legea nr.379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război: „consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a ţine evidenţa detaliată a obiectivelor comemorative de război, morminte şi monumente situate pe raza lor teritorială şi de a asigura protejarea acestora, prevăzându-şi în bugete fondurile necesare în acest scop”.
Cu tristeţe vă spun că acest „fenomen straniu” nu ne face cinste locuitorilor judeţului, ţării şi împietează grav religia, tradiţiile şi obiceiurile româneşti!
Dumnezeu să ne ajute în demersurile noastre omeneşti de a veghea la odihna celor care nu trebuie uitaţi niciodată!
Vă adresez respectuos rugămintea să dispuneţi măsurile legale şi să-mi fie comunicat răspunsul în termenul legal.
Vă rog să primiţi asigurarea profundei noastre consideraţii,
Preşedintele A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Jud. Iaşi, Col.(r) ing. IOAN TIMOFTE