Evenimentul Zilei > International > O româncă vorbește din infernul din Afganistan. 35 de compatrioți blocați la Kabul
O româncă vorbește din infernul din Afganistan. 35 de compatrioți blocați la Kabul

O româncă vorbește din infernul din Afganistan. 35 de compatrioți blocați la Kabul

Haos în Afganistan după ce puterea a fost preluată de talibani. Aeroportul din Kabul, este luat cu asalt zeci de mii de oameni în speranța că vor prinde un loc într-un avion care decolează. Unii dintre ei și-au pierdut viața încercând să plece din țara controlată din nou de luptătorii islamiști. Mai mulți români se află blocați în infern.

Președintele și premierul au anunțat că va fi trimis un avion militar după ei, însă nu e sigur când va putea avea loc această misiune.

Acolo, pe aeroportul din Kabul se află blocați și 35 de români, printre care și Daniela Onofrei. Este practic ultima bază militară controlată de trupele americane.

35 de români blocați în infernul din Afganistan

Militarul român, Daniela Onofrei, care se află pe aeroportul din Kabul a vorbit la Digi24 despre grozăvia ultimelor zile, de când talibanii au preluat puterea.

„Sunt în baza militară din aeroportul din Kabul, suntem în siguranţă. Aici sunt în jur de 30 sau peste 35 de români“, a spus românca reporterului. Ea ştie că trebuie să vină un avion militar să-i evacueze şi cu aceeaşi speranţă trăiesc şi militarii britanici şi americani. „În prima fază o să ajungem în altă parte faţă de aici, gândiţi-va că acele aeronave vor trebui să se întoarcă pentru că suntem destul de mulţi civili, militari care trebuie evacuaţi se vor duce în cea mai apropiată destinaţie sigură“, a adăugat românca.

Daniela Onofrei a ajuns în Afganistan ca militar în anul 2017. După ce şi-a terminat misiunea a revenit acasă, însă s-a întors în ţara ocupată acum de talibani şi lucrează în domeniul civil, din 2018.   Ea spune că în zona unde se afla a fost linişte până în urmă cu câteva zile, când au escaladat lucrurile şi talibanii au ajuns în Kabul.   Acum, aeroportul geme de oameni de toate naţionalităţile. „Ei poate sunt mai speriaţi ca noi. Noi, care suntem în baza militară, suntem foşti militari care am lucrat printre militari. Suntem cu moralul mai ridicat, ei sunt afară, sunt în orice moment în posibilitatea de a intra pe mâna talibanilor“, spune românca, potrivit Adevărul.

În final, ea le transmite celor din ţară să stea liniştiţi: „Lumea care are pe cineva aici să fie liniştită, să ştie că suntem bine în siguranţă, tensiuni poate există în oraş, cel puţin noi românii suntem OK“, a transmis românca.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: