O relicvă a Sfântului Anton de Padova, purtată prin Banat
- Georgeta Petrovici
- 3 mai 2018, 12:00
O relicvă a sfântului săracilor și al femeilor însărcinate va fi plimbată prin Banat, în zilele următoare. În perioada 7 - 10 mai, relicva Sfântului Anton de Padova va fi venerată în mai multe biserici din Dieceza Timișoara.
Sfântul Anton de Padova este unul dintre sfinții cei mai iubiți și cunoscuți în întreaga lume. E considerat protector al nativilor americani, al săracilor, femeilor însărcinate, călătorilor, înfometaților, pescarilor, obiectelor pierdute sau furate. Mai mult, acest sfânt e venerat de credincioși de toate confesiunile. La Timișoara începe pelerinajul național cu relicva Sfântului Minunilor, pelerinaj organizat de Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România. Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului va avea loc luni, 7 mai, la Arad, în biserica greco-catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”. Marți, 8 mai, relicva va fi purtată la Timișoara și va fi primită la ora 8.30 la biserica romano-catolică „Millennium” din Fabric. Urmează Litania Sfântului Anton, iar relicva va fi expusă în biserică până la ora 18, când va începe Sfânta Liturghie solemnă. Până a doua zi dimineața, în data de 9 mai, biserica va fi deschisă pentru cei care vor să vină să se reculeagă. Miercuri, 9 mai, pelerinajul continuă la Lugoj, în catedrala greco-catolică „Pogorârea Spiritului Sfânt”, și la Reșița, în biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”.
Sfânt canonizat la un an după deces
Sfântul Anton s-a născut pe 15 august 1195, în Lisabona, cu numele de Ferdinand. La 15 ani a mers la mănăstirea Coimbra, unde a citit zi de zi Sfânta Scriptură, astfel încât Papa Grigore al IX-lea l-a numit „Chivotul Testamentului”, fiind sigur că, dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, tânărul ar fi scris-o din memorie. Se călugărește sub numele Anton și se alătură unui grup de misionari care mergea spre Maroc. El a fost sanctificat în 1232, la un an după ce a murit. În 1946, Papa Pius al XII-lea l-a declarat pe Sfântul Anton de Padova învăţător al Bisericii, cu titlul de „Doctor Evangelicus”.