O nouă sursă ieftină de încălzire: "Iarba elefantului"

O nouă sursă ieftină de încălzire: "Iarba elefantului"

Pe piaţa românească îşi face tot mai mult loc o nouă cultură de plante, care pot fi utilizate pentru producerea de peleţi mai ieftin decât în varianta cu deşeuri lemnoase.

Deşi majoritatea peleţilor din România sunt produşi din deşeuri lemnoase, o sursă alternativă mai nouă este o plantă originară din Asia, Miscanthus Giganteus, cunoscută şi sub numele de "Iarba elefantului" sau "stuful chinezesc".

Uscată şi mărunţită, din ea se pot produce peleţi sau brichete pentru încălzire, cu grad redus de umiditate şi mai ieftine decât cele din lemn. Avantajul acestei plante ţine de faptul că nu e pretenţioasă, putând fi cultivată pe orice teren unde se cultivă porumb, adică aproape în toate zonele din România. De altfel, ea a putut fi cultivată şi pe sol poluat, la Copşa Mică.

"În România, au fost cultivate peste 100 ha cu Miscanthus, majoritatea în acest an, în zona Dobrogei sau în judeţe ca Buzău, Brăila, Sibiu", ne-a spus Alexandru Coman, preşedintele ARGE Miscanthus România, asociaţia care promovează această cultură. Potrivit lui, planurile sunt însă foarte mari. De exemplu, o firmă elveţiană, Biocarbol, vrea să planteze 5.000 ha în România, în sud-vestul ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Durată mare de viaţă

Un alt avantaj este durata culturii, care poate depăşi 25 de ani. Astfel, nu sunt necesare costuri anuale de plantare sau prelucrare a pământului şi poate creşte, în principiu, fără îngrăşăminte, întrucât iarna toate frunzele cad şi acţionează ca îngrăşământ natural.

De asemenea, iarna planta se usucă până la un procent de apă de 10%-15%. Costurile pentru înfiinţarea culturii sunt de aproximativ 2.400 euro/ha, ulterior fiind necesare doar cheltuieli de recoltare, de 50 euro pe an pentru un hectar, potrivit asociaţiei. Recoltarea se face primăvara.

În primul an nu se recoltează nimic, în al doilea producţia este cam la jumătate din media anuală, iar din al treilea an până în cel de-al 25-lea, se vor produce în medie 15-20 de tone de material uscat la hectar. Aşadar, costurile totale înregistrate în 25 de ani pentru un hectar sunt de aproximativ 3.600 de euro.

ALTE ÎNTREBUINŢĂRI

Materiale ecologice pentru locuinţe

"Iarba elefantului" poate avea şi alte întrebuinţări, dincolo de fabricarea de peleţi. De pildă, în Elveţia se foloseşte şi pentru producerea unor materiale de construcţie biodegradabile pentru case, în amestec cu ciment şi apă.

De asemenea, poate fi utilizată ca înlocuitor pentru plastic (în proporţie de 70%) la cardurile bancare, de exemplu, sau în industria auto. Oricum, dacă vine vorba despre peleţi, culturile de Miscanthus ar trebui situate în apropierea unor procesatori, întrucât costurile de transport nu ar mai face rentabilă această materie primă.

Planta poate fi utilizată în aceleaşi maşini de peletizat care utilizează rumeguşul sau paiele. În România, consumul de peleţi creşte de la an la an.

INDICI

Comparaţie între diferiţi combustibili