O nouă scumpire în România, de la 1 aprilie. Atenție, nu este păcăleală

scumpire, romania, 1 aprilie, tigari

Sunt vremuri din ce în ce mai grele pentru fumătorii din România, care de la 1 aprilie vor cheltui mai mult pentru un pachet de țigări, din cauza creșterii accizelor.

Scumpire majoră în România, de la 1 aprilie. Atenție, nu este păcăleală. Astfel, în noul context, 80% din preţul unui pachet de țigări va ajunge la bugetul de stat. Prețul țigărilor urcă de la 1 aprilie odată cu creșterea accizelor. Asta înseamnă că, după ce la 1 ianuarie 2020 acciza a fost fixată la 503,97 lei per mie, iar un an mai târziu la 533,97 lei, de la 1 aprilie 2021, nivelul accizei va fi de 563,97 lei/1.000 de ţigarete.

Autorităţile din România justifică majorarea prin prevederile Directivei 2011/64/UE. Altfel spus, dacă nu scumpesc țigările, riscă declanşarea procedurii de infringement. Cei care gestionează ultima scumpire a țigărilor susțin că acciza globală pe ţigarete nu reprezenta cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor, aşa cum prevedeau normele UE.

În noiembrie 2020, cadrul legislativ al creșterii accizelor a fost asigurat și de adoptarea de către Parlamenul României a unui proiect de lege de modificare a Codului Fiscal.

O nouă scumpire în România, de la 1 aprilie

Acest proiect prevede şi un amenament de creştere a accizei la ţigarete la 546 de lei pe mia de bucăţi începând cu 1 ianuarie 2021 şi apoi la 564 de lei de la 1 aprilie. Practic, noua scumpire îi va obliga pe fumători să scoată din buzunare încă 50 de bani pentru un pachet. Preţul unui pachet de țigări este cuprins în medie între 19,50 lei şi 24 lei, în funcție de compania care le produce.

80% din acest preţ final reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători; în 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, industria tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Rețetă de tutun contrafăcut, de la Poliția Română: „Dar nu încercați acasă, venim să verificăm”

„Tutungeria națională” de pe internet. Peste 1.000 de fabrici ilegale de țigări, aprovizionate cu tutun prin Poșta Română

Ultima țigară. Lovitură pentru 500.000 de fumători români. De mâine, adio!