O nouă lovitură pentru români! Asta ne mai lipsea. Prețul apei explodează

O nouă lovitură pentru români! Asta ne mai lipsea. Prețul apei explodează Sursă: Evgenii Mitroshin | Dreamstime.com

După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, românii vor avea de purtat și povara scumpirilor la apă. Prețurile la această utilitate se vor majora, începând cu anul acesta, cu procente de peste 30% pe metrul cub de apă. Totul a fost stabilit într-un proiect de hotărâre adoptat într-o ședință ordinară de joi, 27 ianuarie.

Românii din județul Bistrița-Năsăud vor avea de plătit cu 33% mai mult pentru un metru cub de apă, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat astăzi de Consiliul Județean.

Metrul cub de apă, mai scump cu 33% în 2021

Pentru a motiva decizia, cu pricina, Operatorul judeţean de apă Aquabis şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă-Canalizare a invocat majorarea prețurilor la energie electrică și materiale, precum și costurile suportat pentru personalul angajat al operatorului judeţean de apă şi canalizare.

Începând cu anul 2022, metrul cub de apă va costa peste 10,5, potrivit raportului votat de 22 de consilieri județeni din Bistrița-Năsăud. Șase reprezentanți ai CJ au votat împotriva documentului cu pricina, în timp ce unul dintre ei a refuzat să voteze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul apei va fi majorat cu un procent de 29%, iar tariful de canalizare se va scumpi, de asemenea, cu 39%, potrivit prevederilor proiectului de hotărâre adoptat de CJ Bistrița-Năsăud.

Apa se va scumpi din nou în anul 2024

Același document stabilește majorarea prețului la apă cu 15% și peste trei ani de zile. În anul 2024, tariful pentru canalizare se va scumpi, de asemenea, cu 20%.

Scumpirile survin din cauza „apariţiei unor factori cu influenţe majore asupra costurilor de operare”, au motivat reprezentanții ADI. Aceștia au arătat că prețurile  au crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2018 cu 10% la apa potabilă și cu 10% la apa uzată în aceeași perioadă.

Energia electrică de pe Bursă s-a majorat cu 34%, a mai motivat ADI, subliniind, de asemenea, cheltuielile cu angajații, care s-au majorat cu 14%, potrivit Agenției Naționale de Presă.

În altă ordine de idei, amintim că Guvernul Ciucă a stabilit noi măsuri privind introducerea unui nou plafon al prețurilor la energie, de la 1 februarie. Printre acestea se numără: scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW și creșterea limitei consumului de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, reieșind practic o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW.