Deși statul spune că este sărac, își ajută confratele. România va construi o rețea de apă pentru Republica Moldova

Deși statul spune că este sărac, își ajută confratele. România va construi o rețea de apă pentru Republica Moldova Sursa: arhiva EVZ

Guvernul are planuri mari pentru 2022! România urmează să construiască o rețea de apeducte pe sub râul Prut pentru alimentare cu apă potabilă din județul Iași în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești (Republica Moldova).

Din cauza pandemiei de COVID-19, economia României a fost distrusă, dar Guvernul sare în ajutorul Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, acordul prevede construirea în prima etapă a unei subtraversări a râului Prut între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), care se adresează cetățenilor din 13 localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect există proiectul tehnic și finanțare.

România va ajuta Republica Moldova, o țară cu insuficiență de apă, extrem de afectată de schimbările climatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

România, un sprijin de nădejde pentru Republica Moldova

Investițiile vor fi realizate din bugetul S.C. APAVITAL S.A., o companie deținută de Consiliul Județean Iași și 89 de consilii locale din zona Moldovei.

Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

În urma ajutorului oferit, peste 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune vor avea apa potabilă.

„Având în vedere relaţiile speciale dintre România şi Republica Moldova, mă bucur că am reuşit să aprobăm acest acord care reprezintă încă un pas în continuarea şi dezvoltarea cooperării pentru a identifica soluţii durabile la problemele comune. Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localităţile Ungheni din România şi Ungheni din Republica Moldova, prin hotărârea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale.

Aşa cum am discutat în cadrul întâlnirii din decembrie cu viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Spânu, racordarea fizică între cele două ţări face parte dintre priorităţile noastre alături de alte proiecte cu impact major asupra calităţii vieţii cetăţenilor din Republica Moldova, proiecte de infrastructură locală precum alimentare cu apă, sisteme de canalizare, eficienţă energetică etc.”, transmite ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit B1.