O nouă teorie, demonstrată într-un documentar: TURISMUL distruge LUMEA
- Simona Mătieș
- 4 ianuarie 2014, 19:06
Un nou documentar, despre care vorbeşte CNN, sugerează faptul că turismul nu poate poate fi controlat, în anumite părţi ale lumii, şi afectează iremediabil mediul înconjurător şi cultura indigenă.
"Gringo Trails", un film la care a lucrat peste un deceniu antropologul american Pegi Vail, prezintă efectele creşterii neplanificate şi necontrolate a industriei turistice din ţările dezvoltate.
Utilizând exemple dramatice din diverse ţări şi de pe diverse continente, cum ar fi impactul devastator al petrecerilor hedoniste, organizate când este lună plină, pe plajele din Thailanda, insula Koh Pha Ngan, filmul este atât informativ, cât şi emoţionant.
Povestea începe şi se termină în Bolivia, concentrându-se asupra impactului cărţii autobiografice "Pierdut în junglă" a unui autor israelian, Yossi Ghinsberg.
În 1981, Ghinsberg se îndrepta spre pădurea amazoniană din Bolivia şi foarte rapid s-a pierdut, dar a supravieţuit miraculos timp de trei săptămâni, în ciuda unor experienţe ce l-au făcut să vadă moartea cu ochii. Povestea lui despre supravieţuire i-a atras în Bolivia pe mulţi alţi călători interesaţi de aventură, ceea ce a crescut presiunea asupra ecosistemului fragil al ţării.
Documentarul durează 78 de minute şi, într-o călătorie în jurul lumii dezvăluie abuzurile şi distrugerile pe care le provoacă industria turistică asupra mediului şi felul în care suntem toţi implicaţi în acest proces. "Dacă ne uităm la industria petrolieră de pildă, oamenii vor observa cât de puternică este. Dar turismul este un gen de industrie la fel de puternic", a explicat Vail.
"Gringo Trails" se referă la toate drumurile extrem de cunoscute, bătute şi cutreierate de "grupuri imense de călători care deţin puterea", pe întregul glob pământesc. Iar termenul de "gringo" (folosit în America Latină pentru populaţia albă din SUA sau alte ţări - n.r.) nu mai înseamnă acum doar albii din lume. În ultimele decenii, clasa de mijloc care călătoreşte s-a extins şi s-a diversificat, incluzând populaţii din diverse culturi. "Dark tourism"
Într-un interviu acordat CNN, Pegi Vail vorbeşte despre evoluţia a ccea ce el numeşte "partea întunecată a turismului" şi despre globalizarea acestei industrii. El explică faptul că cei pasionaţi de călătorii, care iau rucsacul în spate şi străbat lumea în lung şi în lat, povestesc apoi despre ce au văzut, despre experienţele lor, scriu cărţi şi ghiduri de călătorie, fac filme şi scriu romane, apoi tot mai mulţi vizitatori se îndreaptă într-acolo.
Un prim dezavantaj ar fi că ajung în diferite zone tot mai mulţi oameni, iar infrastructura locală nu este pregătită să suporte o astfel de creştere masivă. Iar operatorii mari de turism profită financiar de pe urma acestora.
Turiştii individuali, care provin în majoritatea lor din clasa de mijloc din ţările industrializate, călătoresc, de obicei, în părţile mai sărace ale ţărilor pe care le vizitează, în căutarea a ceea ce ei numesc "autentic". Caută imagini romantice, pre-moderne. Lina, o turistă italiană din film, care vizitează Timbuktu, vorbeşte despre filmul "Out of Africa" şi "Lawrence of Arabia" ca şi când ar fi acelaşi lucru - deşi acele locuri se află în părţi diferite ale continentului, spune Vail.
În primul rând, declară autorul, indiferent ce buget ar avea călătorii, nu costă nimic să te informezi, înainte de a ajunge la destinaţie, despre mediul înconjurător, despre cultura locală. "Aş citi autori locali, care au scris despre propria cultură, sau cel puţin aş citi secţiunea istorică din ghidul de călătorie". Ar trebui ca turiştii să ştie ce să facă şi ce să nu facă în acea ţară. Şi să respecte regulile - dacă li se spune: "Nu vă dezbrăcaţi pe plajă!", ar trebui să nu se dezbrace pe plajă.