O nouă încercare de inculpare a lui Trump, înainte de alegeri

Donald Trump / Sursa foto: Captură video

Departamentul de Justiție (DoJ) al Statelor Unite ale Americii face o nouă încercare de a-l implica pe candidatul Republicanilor la alegerile prezidențiale într-un nou dosar penal, după o lungă listă de astfel de încercări declanșate de rivalii din Partidul Democrat încă de la instalarea acestuia în funcție, în 2016, culminând cu încercările de a-l da jos din funcție (impeachment), soldate cu eșecuri.

Procurorul special al DoJ încearcă să ocolească decizia Curții Supreme

Acum, procurorul special Jack Smith, subordonat DOJ, încearcă să ducă în instanță un nou dosar penal contra lui Donald Trump, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale de pe 5 noiembrie, în care acesta se înfruntă cu vicepreședinta Kamala Harris.

Jack Smith îl acuză pe Donald Trump ar fi recurs la infracțiuni în încercarea de a-și anula înfrângerea în alegerile din 2020. Procurorii au trimis un nou dosar în instanță, prin care susțin că fostul președinte nu este imun la acuzații, în ciuda unei decizii a Curții Supreme.

Dosarul contestă afirmația lui Trump că este protejat de o hotărâre de referință a Curții Supreme din această vară, care acordă o imunitate largă față de urmărirea penală pentru actele oficiale efectuate în timpul mandatului.

Întrucât nu va exista niciun proces înainte de alegeri, documentul de 165 de pagini ar putea fi ultima șansă pentru adversarii lui Donald Trump de a-l târî în fața instanței.

Trump se confruntă cu noi acuzații

În dosarul de miercuri, procurorii susțin că Trump nu a acționat întotdeauna în calitate oficială și, în schimb, s-a angajat într-un „efort infracțional privat” pentru a anula rezultatele din 2020. Documentul este un efort al procurorilor de a avansa dosarul penal împotriva lui Trump în urma deciziei Curții Supreme din iulie.

Sentința i-a determinat pe procurori să restrângă sfera de aplicare a rechizitoriului lor. Acest lucru se datorează faptului că decizia nu a aplicat imunitatea actelor neoficiale, ceea ce i-a determinat pe procurori să susțină că, deși Trump ar fi fost încă în funcție, unele dintre presupusele sale eforturi de a anula alegerile au fost legate de campania sa și de viața sa ca cetățean privat.

Departamentul de Justiție cere instanței să „determine că inculpatul trebuie să fie judecat pentru crimele sale private, așa cum ar face-o pentru orice alt cetățean”, a scris Jack Smith în noul dosar.

Cazul a fost amânat în mod frecvent, de când Departamentul de Justiție, condus de procurorul general Merrick Garland, numit în funcție de președintele Democrat Joe Biden, a depus acuzații, în urmă cu mai bine de un an, acuzându-l pe Trump că ar fi încercat să blocheze ilegal certificarea rezultatului alegerilor.

DoJ susține că Trump ar fi încercat să-și anunțe victoria, indiferent de rezultate

Dosarul se bazează pe presupusa ceartă a lui Trump cu fostul său vicepreședinte Mike Pence. Purtătorul de cuvânt al campaniei Republicanilor, Steven Cheung, a numit acest dosar un „fals” „neconstituțional”.

Iar într-o postare de miercuri de pe platforma Truth Social, Trump a numit dosarul o nouă încercare a administrației Democrate de a-l vâna care „nu ar fi trebuit să fie făcută chiar înainte de alegeri”. Fostul președinte i-a acuzat pe procurori de abateri „grave”.

Procurorii susțin că Trump ar fi plănuit să-și declare victoria, indiferent de rezultat și ar fi pregătit acest lucru cu mult înainte de alegeri, precum și că ar fi răspândit cu bună știință afirmații false cu privire la vot.

Ultima șansă a Democraților de a-l bloca pe Trump

Jack Smith mai susține că Trump ar fi încercat să semenea haos în statele disputate, unde a existat un număr mare de buletine de vot prin corespondență. El mai acuză că la Detroit, Michigan, o zonă dominată de Democrați, când un lot mare de buletine de vot părea să fie în favoarea lui Biden, un agent de campanie al lui Trump i-ar fi spus colegului său să „găsească un motiv” că ceva nu este în regulă cu buletinele pentru a-i oferi „opțiuni de a deschide un litigiu”.

Dosarul susține, de asemenea, că Trump și aliații săi, inclusiv avocatul Rudy Giuliani, ar fi încercat să „exploateze violența și haosul de la Capitoliu” la 6 ianuarie 2021 pentru a amâna certificarea alegerilor. DoJ mai susține că ar fi făcut acest lucru sunând-ui pe unii senatori sau lăsându-le mesaje vocale în care li s-ar fi cerut să se obiecteze la deciziile electorilor.

Donald Trump a declarat, miercuri că și acest caz contra sa se va încheia cu o „victorie completă”, la fel ca toate celelalte cazuri deschide de Partidul Democrat contra sa, încă de când a învins-o pe Hillary Clinton, în 2016. Deocamdată, nu a fost stabilită o dată de judecată pentru noul dosar instrumentat de procurorul special desemnat de Departamentul de Justiție, potrivit BBC.