Evenimentul ZileiInternationalAl doilea „impeachment” contra lui Trump va avea soarta celui dintâi

Al doilea „impeachment” contra lui Trump va avea soarta celui dintâi

Al doilea „impeachment” contra lui Trump va avea soarta celui dintâi
Al doilea „impeachment” contra lui Trump va avea soarta celui dintâi, după votul de marți din Senatul Statelor Unite.

Al doilea „impeachment” contra lui Trump este considerat neconstituțional de 45 de senatori republicani. Ei au votat pentru oprirea întregului proces. Cei 45 din 50 de senatori republicani spun că procedura nu se mai aplică întrucât Donald Trump nu mai e președinte.

Al doilea „impeachment” contra lui Trump are șanse de a fi picat de Senat

Operațiunea din Senat, cameră în care republicanii și-au pierdut majoritatea, a fost condusă de senatorul Rand Paul. Acest vot arată, spun analiștii politici, că democrații nu vor avea majoritatea de două treimi necesară pentru condamnarea fostului lider de la Casa Albă.

Ar fi nevoie, pentru ca Trump să fie condamnat, de 17 voturi de la republicani. Deocamdată s-a dovedit că sunt doar cinci dispuși să-și trădeze partidul. Cei cinci care au votat alături de democrați sunt: Mitt Romney, Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse și Pat Toomey.

„Votul meu de azi pentru respingerea articolelor de demitere se bazează pe faptul că impeachment-ul a fost creat pentru demiterea unei persoane ce deține o funcție publică”, a declarat Shelley Moore Capito. „Constituția nu permite Congresului să judece persoane private”, a adăugat senatorul de Virginia de Vest.

Democrații susțin contrariul. Ei spun că, deși nu există precedent, un funcționar a fost judecat de senat pentru corupție, în secolul XIX, după ce a demisionat.

Republicanii îl susțin, din nou, pe Trump

Dar Partidul Republican pare să se fi întors de partea lui Trump. Liderul Minorității din Senat, Kevin McCarthy, și-a schimbat opinia față de responsabilitatea lui Donald Trump pentru atacul de la Capitoliu. El spune că nu crede că fostul președinte a provocat incidentul.

Iar cei care vorbesc împotriva lui Donald Trump sunt acum criticați de partid. Lui Liz Cheney, unul dintre cei zece republicani din Camera Reprezentanților care susțin impeachment-ul, i se cere îndepărtarea din conducerea Partidului Republican.

Și alți adversari ai lui Trump din propriul partid ar putea să-și piardă locurile pe liste anul viitor.

Al doilea „impeachment” contra lui Trump rămâne doar spectacol

În urma votului din Senat, majoritatea Democrată din Camera Reprezentanților va avea o sarcină imposibilă. Cei care susțin cazul din partea camerei inferioare și avocații lui Trump se pregătesc de dezbateri. Dar, comentează BBC, singura strategie la îndemâna Democraților rămâne votul de achitare.

Așa că miza procesului nu mai e Trump. Care nici nu mai are din ce funcție să fie demis, oricum. Ci convingerea electoratului, prin spectacolul din Congres, că Trump este vinovat de revolta de la Capitoliu.


Accesează: