O nouă declarație unică, din 2025. Ce se modifică în birocrația fiscală

O nouă declarație unică, din 2025. Ce se modifică în birocrația fiscalăANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Declarația unică în vigoare va fi înlocuită cu o versiune digitală și inteligentă, iar anul 2025 va marca perioada de tranziție între cele două forme de raportare.

Coform anunțului făcut de Marcel Boloș pentru profit.ro, noua declarație va veni precompletată și va include calcule automate, extrăgând informațiile necesare din diverse module și baze de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA și e-Transport.

Declarația unică va fi înlocuită cu una precompletată

În plus, se va renunța la metoda de estimare a venitului. Proiectul este în prezent în dezvoltare, iar în acest moment se evaluează dacă noul formular va fi denumit Declarația Unică Inteligentă sau Declarația Unică Digitală.

Marcel Boloș a precizat că noul formular va aduce o serie de noutăți, înlocuind Declarația Unică actuală și eliminând mecanismul de estimare a venitului, astfel încât nu va mai fi necesar să se depună o declarație estimativă pentru perioada următoare.

„Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport.

Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș

Marcel Boloș. Sursa foto: Facebook

Boloș explică faptul că, în cazul în care o persoană fizică a efectuat o achiziție și a înregistrat o cheltuială în Declarația Unică, iar cheltuiala a fost făcută pe numele persoanei fizice, aceasta va apărea în e-Factură.

Astfel, venitul net asupra căruia se calculează impozitul nu va mai fi stabilit prin declararea venitului de către persoana fizică, ci vor fi extrase automat datele necesare.

Formularul va fi precompletat, iar persoana fizică va avea posibilitatea de a face modificări ulterioare, cu justificările corespunzătoare.

Declarația va deveni operațională din 2026

Marcel Boloș a adăugat că, datorită câmpurilor precompletate cu date din e-Factura sau e-Case de marcat, se gestionează foarte bine componenta de cheltuieli, asigurând astfel că deducerile de cheltuieli sunt conforme cu evidențele.

„Declarația Unică Unică Digitală posibil de aplicat cu veniturile aferente anului 2025, deci undeva în mai 2026 le vedem operaționale aceste declarații. În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, potrivit lui Marcel Boloș.

În legătură cu asigurarea de sănătate pentru cei care depun Declarația Unică, se vor căuta soluții în colaborare cu CNAS.

Conform ministrului, ANAF va genera noua declarație doar pentru persoanele care doresc să se înscrie în sistemul de credit fiscal, dar va include doar secțiunea referitoare la cheltuieli, nu și pe cea privind veniturile.

Astfel, pentru persoanele care aderă la mecanismul de credit fiscal, dar care nu au obligația depunerii Declarației Unice Inteligente (de exemplu, cei care au doar venituri din salarii), formularul precompletat de ANAF va conține doar informațiile despre cheltuieli, pentru care au solicitat înscrierea Numărului de Identificare Digitală (NID) pe bonuri.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

NID, care este echivalentul CNP-ului, se va înscrie pe facturi sau bonuri fiscale numai dacă cumpărătorul cere acest lucru vânzătorului.

Încurajarea cererii de bonuri și facturi prin restituirea parțială a valorii achizițiilor

Marcel Boloș a adăugat că statul plănuiește să implementeze un sistem de credit fiscal pentru a stimula cererea de bonuri și facturi pentru bunuri și servicii.

La sfârșitul anului, cetățenii vor putea beneficia de o restituire parțială a valorii achizițiilor, asemănătoare cu sistemul de moneyback oferit de unele bănci pentru posesorii de carduri.

Restituirea va fi aplicată doar pentru achizițiile realizate în anumite domenii.

(Vor primi Declarația Unică Inteligentă, n.r.) doar cei care doresc să se înscrie în sistemul național de credit fiscal. La cei care se înscriu în sistemul național de credit fiscal, DUI contabilizează beneficiile.

Le despărțim, situația veniturilor din salarii, de exemplu, și situația necesară pentru creditul fiscal este cumva separată, pentru că în DUI pentru credit fiscal se contabilizează partea de cheltuieli, respectiv partea de bonuri care sunt adunate de către contribuabili. Ministerul Finanțelor se așteaptă ca acest mecanism să aducă la lumină o parte din economia neagră și gri”, a mai transmis Boloș pentru sursa citată.