O nouă coaliție pro-europeană își încearcă norocul în Republica Moldova
- Simona Stupar
- 23 iulie 2015, 00:00
Liderii PLDM, PDM și PL au parafat, marți noaptea, Acordul de constituire a Alianței de Integrare Europeană 3, care va fi semnat de toți deputații din cele trei partide
Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor și a explicat că este un acord politic „bun, echilibrat”, care va asigura o majoritate stabilă pentru Republica Moldova, urmând să fie învestit în cel mai scurt timp și Guvernul.
Filat a precizat și că s-a convenit asupra repartizării principalelor funcţii în stat - funcția de premier îi revine PLDM-ului, cea de președinte al Parlamentului PDM-ului, iar șeful statului va fi ales consensual de către toate formațiunile din alianță.
A treia coaliție pro-europeană
Și preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se arăta optimist și spunea că „AIE, care părea că e moartă, a început să se miște și a devenit AIE 3. Este un semnal bun şi pentru cetăţeni, şi pentru partenerii externi, şi pentru noi, care trebuie să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009”.
Liderii celor trei partide au convenit să fie organizat un referendum de modificare a Constituției, pentru ca președintele țării să poată fi ales cu majoritatea simplă de voturi. Ieri au fost discutate și candidaturi la funcția de prim-ministru. Numele cel mai vehiculat este cel al ministrului interimar al Educației, Maia Sandu. De asemenea, s-au făcut propuneri pentru viitoarele portofolii din Guvern.
Republica Moldova are premier interimar de mai bine de o lună, pe Natalia Gherman, după ce Chiril Gaburici a demisionat, în urma unei anchete privind falsificarea unei diplome de studii.
Între timp, Uniunea Europeană a decis suspendarea finanțării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern, care să poată purta negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.
Maia Sandu, potențial premier
La Chișinău urma să fie anunțat aseară numele Maiei Sandu (foto), ministrul Educației, pentru funcția de prim-ministru. Sandu are un masterat la Harvard Kennedy School of Government. A lucrat în Ministerul Economiei, Reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău și a fost director de programe la PNUD (Programul ONU pentru Dezvoltare). În 2012, era consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, când a fost invitată să preia portofoliul Educației, fiind nominalizată de PLDM. Venită recent din străinătate, Maia Sandu nu este percepută ca având legături cu clanurile politico-financiare și are o imagine bună la Chișinău.
FOTO: Maiei Sandu