O nouă alianță se prefigurează în Orientul Mijlociu: Kurzii abordează steaguri israeliene în timpul mitingurilor pentru independența Kurdistanului
- Radu Plugaru
- 20 septembrie 2017, 15:45
În ultimele săptămâni, s-au putut observa frecvent steaguri israeliene în marea de stegulețe kurde aduse la mitingurile pro-independență din Europa și din regiunea Kurdistan, aflată din nordul Irakului. În Köln, la sfârșitul lunii august, apoi în Geneva și Oslo, steagurile Israelului au fost fluturate cu mândrie de participanți.
Pe 16 septembrie, steagul israelian a apărut la mitinguri în Bruxelles, Hamburg și Stockholm. Asistăm la o adoptare fără precedent a steagului israelian, deoarece statul evreu a venit în sprijinul drepturilor kurzilor, existând legăturile istorice între cele două națiuni.
Mitingurile reprezintă răspunsul kurzilor la referendumul privind independența regiunii, care va fi organizat de guvernul regional al Kurdistanului la 25 septembrie. Anunțat pentru prima dată în iunie, referendumul a fost aprobat de parlamentul kurd al regiunii autonome din nordul Irakului, pe 15 septembrie. Începând cu 5 septembrie, comunitățile din diaspora și din regiunea Kurdistan organizează mitinguri din ce în ce mai mari în sprijinul independenței. Poporul nostru așteaptă acest moment de mai bine de 100 de ani, afirmă mulți kurzi. Mari populații kurde se găsesc în Turcia, Iran, Siria și Irak, fiind separați de granițele coloniale trasate după căderea Imperiului Otoman.
Răspunsul comunității internaționale nu a fost cel dorit de aceștia. Pe15 septembrie, Casa Albă a emis o declarație în care se afirmă că Statele Unite nu susțin intenția de a se organiza un referendum. Alți membri ai coaliției internaționale, care luptă împotriva ISIS și care au conlucrat cu kurzii și cu guvernul irakian, au exercitat, de asemenea, presiuni asupra KRG pentru a amâna referendumul. Israelul este singura țară care sprijină în mod deschis aspirațiile kurde. "Israelul sprijină eforturile legitime ale poporului kurd de a-și înființa propriul stat", a declarat purtătorul de cuvânt al Primului Ministru, Benjamin Netanyahu, la 13 septembrie. Acesta a vorbit la summitul TTC Mondial pentru Combaterea Terorismului, care a avut loc pe 11 septembrie.
În regiunea Kurdistan, steaguri israeliene au putut fi văzute și la mitingurile din Akre, Dohuk și Erbil. Zeci de mii de oameni au participat la aceste evenimente. Nu s-a mai întâmplat la niciun alt miting din Orientul Mijlociu, în afara Israelului, ca steaguri israeliene să fie arborate. În Egipt, a avut loc un mare scandal deoarece imaginea drapelului israelian apărea într-un manual de școală. În Iran, singurele steaguri israeliene sunt afișate pentru a fi arse ori călcate în picioare.
Kurzii au totuși o lungă istorie comună cu Israelul, atât în perioada în care trăiau evrei în Kurdistan, înainte de întemeierea Statului Israel, cât și după aceea, când Israelul a trimis clandestin ajutor kurzilor care s-au opus opresiunii irakiene. În ultimii ani, politicienii israelieni și-au exprimat din ce în ce mai des sprijinul deschis față de kurzi.
Mulți kurzi consideră că Israelul și poporul lor se confruntă cu aceiași dușmani, fie că este vorba despre genocidul făcut de Saddam Hussein în anii 1980, fie despre extremismul islamist, precum ISIS, în prezent. Astăzi, Iranul și milițiile sale șiite din regiune amenință atât pe kurzi, cât și Statul Israel.
Masoud Barzani, președintele KRG, a declarat că referendumul nu va fi amânat și că "dialogul cu autoritățile de la Bagdad va fi reluat după referendum". Conducerea kurdă pro-referendum a subliniat că acesta este un drept inalienabil.
Odată cu apropierea datei referendumului, se poate observa prezența tot mai mare a steagurilor israeliene, pe fondul părerii că Occidentul nu a susținut dorințele și cerințele democratice ale kurzilor, pentru aceleași libertăți și referendumuri care au avut loc în state occidentale, precum referendumul din Scoția sau referendumul despre Brexit. Până acum, steagurile nu au dus la controverse. Din perspectivă istorică, cercurile naționaliste arabe au acuzat Kurdistanul că ar fi un ”al doilea Israel”.(Yedioth Aharonot)