Autoritățile de la granițele României sunt în alertă după ce o mină marină a fost găsită în apropiere de Vama Veche. Mina din Marea Neagră a fost descoperită de o navă sub pavilion ucrainean.
Minele marine din Ucraina au alertat autoritățile de la malul mării. Un astfel de dispozitiv a fost găsit la doar 40 de kilometri distanță față de Vama Veche. Autoritățile din Bulgaria au acționat imediat și au dezamorsat mina, marți, 24 ianuarie. Descoperirea a fost făcută de o navă sub pavilion ucrainean. Nu este pentru prima dată de la începutul războiului a fost găsită o mină în apropiere de România.
Militarii bulgari au distrus o altă mină marină luni, 24 ianuarie, care a fost descoperită tot de o navă ucraineană. Dispozitivul se afla în derivă la aproximativ 200 de metri de malul localității Tyulenovo, aproape 40 de kilometri de Vama Veche. Este important de precizat că România, Bulgaria și Turcia au dezamorsat în ultimul an aproximativ 40 de mine marine. Acestea au ajuns derivă în vestul și sudul Mării Negre dinspre Ucraina.
O mină a fost găsită în apropiere de Portul Constanța
O mină marimă a fost găsită la aproximativ 2,5 milioane distanță față de capul digului de nord al Portului Constanța, pe 10 decembrie 2022. Cargoul turcesc „Ahmet Kan” a alertat autoritățile române în privința dispozitivului din Marea Neagră. O navă a Gărzii de Coastă a fost trimisă la fața locului pentru a verifica informația primită. Echipajul a confirmat că în apropiere de portul Constanța se afla o mină marină.
Ulterior, Statul Major al Forțele Navale Române au trimis scafandrii specializiați în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice pentru a neutraliza mina. Dispozitivul a pus în pericol navigația. Aceasta a fost cea de-a patra intervenție a scafandrilor de luptă EOD de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Prima intervenție a scafandrilor a avut loc în luna martie. Aceștia au găsită mină la aproximativ 70 de kilometri distanță de Capu Midia. Cea de-a doua mină a fost găsită la sfârșitul lunii iulie în zona Eforie. Dispozitivul se afla la aproape patru kilometri de țărm. A treia misiune s-a desfășurat în luna septembrie.