Ajunsi in Italia in cautarea unei vieti mai bune sau a unui salariu mai consistent, multi romani ajung sa practice meserii care ii pun in situatii deosebite sau la care nici nu au visat. Privim sau citim cu totii zilnic, despre cumplite accidente rutiere, dar putini stim despre meseria de asistent descarcerari. Un loc de munca care iti cere sa ai un caracter tare, sa nu te pierzi in fata ororilor pe care le vezi si sa-ti cunosti bine meseria.
Valentin Sebastian Nedelcu este un roman care traieste in Italia, la Porto Recanati (MC), de putin timp, din octombrie 2007. Are 38 de ani, este din Alba Iulia, nu este casatorit si lucreaza la firma ”Diesel Marche”, responsabila cu interventiile la accidentele rutiere din zona Ancona, Civitanova si Grottamare din regiunea Marche.
A fost solicitat si chemat de catre firma la care lucreaza, prin intermediul unui prieten pentru faptul ca obtinuse toate categoriile din permisul de conducere si avea experienta si calificare din Romania in munca de sofer si mecanic auto.
A fost primit foarte bine in echipa de descarcerari si datorita faptului ca din prima zi de munca s-a dovedit priceput si util. ”Dupa nici doua ore de cand ma imbracasem in salopeta am fost chemati pentru o interventie, intr-un accident cu un camion de mare tonaj. Fara sa inteleg prea bine limba am intervenit cu promptitudine, intelegand mai mult din semne ceea ce trebuia sa fac. Tinand cont ca se defectase sistemul de directie al camionului, nimeni nu avea curajul sa se urce la comanda camionului pentru tractare. M-am oferit eu si totul a decurs in perfecte conditii. De atunci am devenit simpatic tuturor.”
Vali, cum il striga colegii, e foarte multumit ca are posibilitatea sa invete foarte multe in domeniul calificarii sale de mecanic auto camioane.”Firma la care lucrez, in afara descarcerarilor, executa reparatii si revizii la camioane de mare tonaj, de diferite marci, dar in special la Iveco. Cat am invatat in cele cateva luni de cand sunt aici , nu am invatat in ani de munca in Romania” ne-a declarat el.
"Aici invat sa devin un profesionist"
Pentru Valentin, noul loc de munca i-a adus mai multa liniste si mai putin stress. El a tinut sa ne precizeze ca, desi serviciul cere multa responsabilitate, nu are ”bataile de cap” din Romania. ”Auzeam tot felul de lucruri despre italieni. Ca sunt dezorganizati, ca nu sunt ca nemtii. Aici insa, am intalnit o adevarata echipa, iar la interventiile de pe sosea nu mai conteaza daca esti patron sau ultimul angajat, toti muncesc si toti stiu ce au de facut”. Ceea ce l-a uimit cel mai mult este insa faptul ca ”patronul munceste cot la cot cu noi si niciodata nu m-a facut sa ma simt strain”.
Valentin a tinut expres sa precizeze ca invata sa devina tot mai atent in ceea ce face. ”Faptul ca trebuie sa inlocuim piese de cateva mii de euro, nu-ti da voie sa gresesti si sa nu fii atent la ceea ce faci. Aici invat sa devin cat mai profesionist”, a completat el.
Munca lui este interesanta, inovativa, benefica pentru calificarea sa de mecanic, dar comporta si multe riscuri. In timpul interventiilor se pot intampla multe nenorociri. Daca nu esti atent la semnalizari, la cel mai mic detaliu, poti cade tu insuti victima. ”Am avut norocul sa nu se intample nimic pana acum, dar colegii mai vechi mi-au povestit o gramada de nenorociri intamplate de-a lungul timpului datorita defectiunilor care apar ulterior, dupa tractare sau chiar in timpul descarcerarii”, povesteste Vali. ”Sa nu va mai spun despre ceea ce poti intalni la incidentele cu victime omenesti”, a completat el.
Un alt inconvenient al acestei meserii este ca trebuie sa fie disponibil in tot timpul zilei. Chiar daca a terminat cele 8 ore de munca, in cazul unui incident mare este chemat si trimis sa intervina impreuna cu echipa de descarcerari. ”Asta ar fi o mica problema a mea. Chiar daca e duminica sau ora 2 dimineata, trebuie sa ma urc pe camion si sa plec in cel mai scurt timp la locul indicat. Fiind insa platit suplimentar pentru aceste ore, nu prea am de ce sa ma plang.”
La finalul intalnirii ne-a destainuit ca mai are un singur lucru de realizat: sa-si poata chema logodnica de care a fost nevoit sa se desparta. ”Voi face acest lucru cand voi fi absolut sigur ca pot avea o casa si ii pot oferi o viata decenta. Va trebui insa sa fie intelegatoare daca telefonul suna si sunt chemat in miezul noptii sau duminica cand suntem la plaja”, a concluzionat Valentin Nedelcu.
Articol preluat din Realitatea din Italia