O mare maestră a murit la 107 ani. Moştenirea lăsată în urmă este colosală
- Daniel Magureanu
- 4 martie 2021, 18:14
Artista japoneză Toko Shinoda a murit la venerabila vârstă de 107 ani, iar dispariţia ei lasă un gol imens în lumea artei şi a literaturii.
O mare maestră a murit la 107 ani. Moştenirea lăsată în urmă este colosală. Pentru fuziunea dintre caligrafia tradiţională şi expresionismul abstract, Toko Shinoda era considerată o maestră. Nipona a murit la un spital din Tokyo la 1 martie.
Vestea neagră a fost confirmată de familia sa şi de reprezentanta galeriei din SUA, Allison Tolman.
Shinoda (n.r. - pe numele real Masuko) s-a născut în 1913 la Dalian, fosta Manciuria (n.r. - aflată în prezent în provincia chineză Liaodong). Acolo, tatăl ei administra o fabrică de tutun.
O mare maestră a murit la 107 ani
Conform Agerpres, la numai doi ani s-a întors în Japonia şi a fost iniţiată în arta caligrafiei şi în pictură. Ea s-a lansat în expresionismul abstract în 1945, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În anul 1956 a cunoscut Statele Unite ale Americii odată cu deplasarea la New York. De-a lungul prodigioasei cariere, Toko Shinoda a realizat mai multe expoziţii individuale în SUA şi în Europa.
Aşa s-a impus în memoria publicului, care a apreciat-o pentru îmbinarea caligrafiei şi a conceptelor abstracte. De asemenea, tot aceatea i-au atras laudele din partea criticii. Ea s-a întors în Ţara soarelui răsare doi ani mai târziu.
În prezent, câteva dintre operele realizate de Shinoda sunt expuse în colecţiile publice ale unor muzee de renume. Printre ele merită amintite, British Museum din Londra sau Guggenheim din New York.
Mai trebuie spus că Shinoda a fost pasionată şi de arhitectură şi de arta murală. Astfel, ea şi-a lăsat amprenta asupra unor clădiri publice din Japonia. Printre acestea, complexul sportiv Yoyogi din Tokyo, templul Zojoji sau Centrul Internaţional de Conferinţe din Kyoto.
Shinoda a scris şi o carte care s-a vândut foarte bine
Oraşul japonez Seki găzduieşte Toko Shinoda Art Space, care este un muzeu dedicat lucrărilor ei. Shinoda a fost crescută şi a fost educată la Tokyo şi a menţinut o relaţie strânsă cu această regiune. De aici este originară şi familia sa
Veterana artei a continuat să lucreze şi să organizeze expoziţii individuale până la 100 de ani. În 2019, câteva opere ale sale au fost prezentate alături de cele alte altor artiste de renume. Evenimentul a fost organizat în cadrul unei expoziţii inaugurate la reşedinţa oficială a primarului din New York.
Artista a fost verişoara regizorului de film şi a scenaristului Masahiro Shinoda (89 de ani). Un aspect inedit este legat de faptul că Shinoda a refuzat să accepte vreun premiu pentru caligrafia sau picturile realizate.
În anul 1979 a fost distinsă cu prestigiosul Japan Essayist Club Award pentru prima sa colecţie de lucrări Sumiiro. Ea a excelat şi în lieratură: cartea autobiografică intitulată „103-sai ni natte wakatta koto” (Lucruri pe care le-am învăţat la 103 ani) a devenit un best-seller în Japonia, conform Agerpres.