O mare întrebare se naște în PNL: E mai bun Cîțu decât Orban fiindcă e șantajabil?
- Simona Ionescu
- 2 august 2021, 18:45
I-am auzit pe Alina Gorghiu, pe Rareș Bogdan și Virgil Guran vorbind despre ce se întâmplă în PNL. Dar, întotdeauna, vorbele din spatele ușilor închise sunt mai interesante.
Pentru românii de rând e greu de înțeles de ce s-a pornit bătălia asta în PNL ca să fie schimbat de la șefia liberalilor Ludovic Orban cu Florin Cîțu. Îl percep pe Orban ca pe cel mai vechi liberal, care n-a trădat partidul, și mulți i-au apreciat măiestria de a fi tras preșul puterii de sub picioarele PSD, partid care a câștigat ultimele alegeri. Iar Ludovic Orban a reușit să impună un guvern PNL.
Nu înțeleg prea bine de ce Orban și Cîțu, ambii aflați sub protecția președintelui Iohannis, nu au aceleași informații cu privire la ingerința în treburile partidului a unor „factori externi”, „păpușari ai Statului Paralel”, „organizații care se implică în distrugerea PNL”. Multe se discută în rândurile liberalilor, fie că sunt în tabăra lui Orban, fie în a lui Cîțu., iar scenariile se construiesc în ambele părți.
Indiferent că Rareș Bogdan se străduiește să convingă electoratul că Orban și ai lui exagerează, oamenii nu uită că s-au făcut dosare penale aiurea unor politicieni de care cineva a vrut să scape. Ludovic Orban a fost unul dintre ei. A fost șantajabil mult timp cu dosarul cu UTI, dar acum a scăpat, e „curat”. Rareș Bogdan e jurnalist, știe multe, așa că nu poate merge până în pânzele albe și să nu accepte că lucrurile în partid sunt inflamate, chiar și în rândul celor care s-au declarat susținători ai lui Cîțu. Și acești au învățat din lecțiile trecutului și le e teamă să nu se trezească, după ce au fost folosiți, că le crește în „CV” un dosar penal.
Virgil Guran, ales președinte al PNL Dâmbovița, a fost unul dintre liberali, susținător a lui Orban, care a avut curajul să spună câte ceva din temerile care se discută între liberali. El a spus, într-un interviu la RFI, că „mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică”. Nu a acuzat că serviciile secrete ar avea vreun amestec în ce se îmtâmplă în PNL, dar a amintit că „Ludovic Orban a atras atenția că nu trebuie să se întâmple ceea ce trebuie să recunoaștem că în România s-a mai întâmplat în trecut”.
Noutatea despre care se vorbește acum în rândul unor liberali este alta. Se discută pe marginea întrebării „Dacă Orban nu mai are cu ce să fie șantajat, nu e mai bun Florin Cîțu, care are un schelet în dulap legat de retrocedările familiei din Vâlcea?”.
Desigur, pot fi catalogate ca zvonuri, bazaconii, idei de dezbatere. Dar avem datoria să le consemnăm și să urmărim evoluția a ceea ce se petrece mult timp de acum încolo în PNL.
Un lucru mai este de important de reținut, în opinia mea. Nu Rareș Bogdan a găsit explicația mazilirii lui Ludovic Orban, că ar fi trebuit să demisioneze că a pierdut alegerile parlamentare.
Cea care a dat tonul acestei motivații a luptei împotriva lui Orban a fost senatoarea PNL Alina Gorghiu. În primele zile ale lui Iulie, ea a calificat drept „patetică” declarația lui Ludovic Orban prin care spunea că e dedicat cu totul PNL și a spus că o demisie a lui, după alegeri, ar fi fost mai de ajutor, că nu e sfârşitul lumii când se termină un mandat.
Așa cum am scris mai sus, după pierderea alegerilor, Orban a reușit să-i aducă în Palatul Victoria pe colegii Alinei Gorghiu, inclusiv pe Cîțu, deși PSD câștigase alegerile. Acum, „maurul” Ludovic poate să moară în aplauzele alor lui. Mai democratic decât atât nici că se putea.