O mare DILEMĂ aşteaptă răspuns: Cine a ordonat “DEZARMAREA” avocaţilor la intrarea în PARCHETE şi POLIŢIE

O mare DILEMĂ aşteaptă răspuns: Cine a ordonat “DEZARMAREA” avocaţilor la intrarea în PARCHETE şi POLIŢIE

Congresul Avocaților, întrunit între 23 şi25 martie 2017 în București, a adoptat o hotărâre în care la unul dintre puncte îşi propune:”examinarea procedurilor de eliminare a Ordinului administrativ care impune deposedarea avocaților de telefoane mobile și aparate de înregistrat la accesul în spațiile aflate in administrarea Ministerului de Interne și la unitățile de parchet”.

Punctul respectiv a fost inclus în hotărâre după ce avocatul Antonie Popescu a transmis Congresului  Avocaţilor o scrisoare în care arăta: “Aş dori să aduc în atenţia Congresului care se desfasoara la Bucureşti, de Bunavestire, următoarea problemă care-i preocupa pe mulţi dintre confraţii noştri. Vă rog să formulaţi un punct de vedere şi o eventuală notă de protest faţă de faptul că, în prezent, la majoritatea parchetelor şi sectiilor de poliţie, avocaţii sunt deposedaţi de telefoanele mobile, de tablete şi de laptopuri care rămân în custodia jandarmilor sau poliţiştilor de la intrarea în sediile acestor instituţii publice. Expunerea şi disconfortul au caracter extrem faţă de colegii avocaţi care intră predominant în dosare penale, însă un asemenea tratament este inadmisibil în orice situaţie, faţa de oricare dintre confraţi, ca şi faţă de ceilalţi jurişti.

Întrebaţi despre temeiul legal al măsurii restrictive, poliţiştii au arătat că ar fi în aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea. O asemenea reglementare, făcută de poliţist sau de procuror, este însă lipsită de temei legal, încalca Legea Avocaturii, nr. 51/1995 şi art. 6 din Convenţia EDO care consacră dreptul la un proces echitabil, fără măsuri disproporţionate ale agenţilor Statului în timpul oricărei proceduri, şi respectarea principiului egalităţii de arme şi a principiului nediscriminării”.

După apariţia hotărârii congresului avocaţilor, Antonie Popescu se întreabă: “Care or fi aparatele de înregistrat- Softul telefonului mobil? Sau le confoundă redactorul de la Uniunea Naţională a Barourilor cu tabletele şi memory-stick-urile? Care avocaţi merg cu "aparate de înregistrare" la Parchet? Ori reportofoanele ziariştilor sunt trecute la avocaţi? Nu ştiu să fi cerut avocaţii să intre la Parchet şi Poliţie cu aparatură specială de înregistrare, deşi nu înţelegem ce ar avea de ascuns autorităţile. Ce ar fi dacă înregistrează (spre neschimbare) şi avocatul toate audierile şi discuţiile de la Parchet şi Poliţie, aşa cum la instanţă toate dezbaterile se înregistrează!

Că "băieţii" aşa întreabă, insidious, când li se atrage atenţia ca înregistrează ambiental ilegal sau că ascultă ilegal convorbirile telefonice: "aveţi ceva de ascuns?!”.