Evenimentul Zilei > Monden > O lume întreagă e în lacrimi: Un titan ne-a părăsit! A primit cele mai înalte distincții. „O lumină strălucitoare se stinge” FOTO
O lume întreagă e în lacrimi: Un titan ne-a părăsit! A primit cele mai înalte distincții. „O lumină strălucitoare se stinge” FOTO

O lume întreagă e în lacrimi: Un titan ne-a părăsit! A primit cele mai înalte distincții. „O lumină strălucitoare se stinge” FOTO

Tragedie uriașă în lumea comediei muzicale. Un legendar compozitor a murit, vineri, 26 noiembrie, la vârsta de 91 de ani, în propria locuință. A fost un titan al teatrului muzical, care a transformat cele mai improbabile subiecte în repere ale divertismentului. O lume întreagă îl plânge.

Legendarul Stephen Sondheim s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut de avocatul său, care a informat The New York Times că Sondheim a murit în locuința sa din Roxbury, Connecticut.

Titanul comediei muzicale americane, Stephen Sondheim, a murit

În timpul carierei sale ilustre, a scris partiturile unora dintre cele mai cunoscute spectacole de pe Broadway, printre care Company, Follies și A Little Night Music. Stephen Sondheim a scris, de asemenea, versurile pentru West Side Story.

Stephen Sondheim: „Trebuie să lucrezi la ceva care te face nesigur – ceva care te face să te îndoiești de tine însuți”

Compozitorul a fost onorat cu numeroase distincții

Compozitorul născut la New York a câștigat opt premii Grammy, nouă premii Tony – inclusiv premiul special pentru întreaga carieră în teatru – și un premiu Oscar. De asemenea, a fost onorat și cu un premiu Pulitzer.

În 2015, președintele american Barack Obama i-a acordat lui Sondheim Medalia Prezidențială a Libertății – cea mai înaltă distincție civilă – pentru activitatea sa.

Ce a făcut Stephen Sondheim cu doar o zi înainte de a muri

Avocatul lui Stephen Sondheim a declarat că acesta a sărbătorit Ziua Recunoștinței cu prietenii săi cu o zi înainte de moartea sa. Vestea decesului a condus la numeroase omagii pentru unul dintre cei mai venerați compozitori de teatru muzical.

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a transmis: „Stephen Sondheim a creat lumi și personaje fantastice, dar în centrul fiecărei povești pe care a spus-o era un copil din New York. Iar acel copil a fost o legendă. Una dintre cele mai strălucitoare lumini ale Broadway-ului se stinge în această seară. Fie ca el să se odihnească în pace!”

„O pierdere devastatoare”/„M-a propulsat spre o carieră în artă”

Actrița și cântăreața americană Anna Kendrick a declarat că interpretarea operei lui Sondheim „a fost printre cele mai mari privilegii ale carierei mele”, adăugând că moartea compozitorului e „o pierdere devastatoare”.

Jurnalista Fae O’Toole, a postat pe Twitter o scrisoare pe care a primit-o de la Sondheim în 2011, când era „o tânără de 16 ani pasionată de teatru”. „M-a făcut să plâng săptămâni întregi și m-a propulsat spre o carieră în artă și scris. Îți mulțumesc pentru tot. Odihnește-te în pace”.

Cine a fost marele veteran al teatrului muzical

Născut pe 22 martie 1930, Sondheim a văzut primul său musical pe Broadway la vârsta de nouă ani. În anul următor l-a întâlnit pe Oscar Hammerstein II, cunoscut pentru „The King and I” și „Oklahoma!”, care i-a devenit mentor în primele sale incursiuni în teatrul muzical.

După câteva experimente adolescentine cu această formă de teatru, i s-a cerut să transforme Front Porch in Flatbush, o piesă a fraților gemeni Julius și Philip Epstein, într-un musical.

Piesa rezultată, intitulată Saturday Night, nu a avut premiera pe Broadway în 1954, așa cum era planificat, în urma morții producătorului său, Lemuel Ayers. De fapt, aveau să treacă 43 de ani până la premiera profesională la Londra.

În schimb, marea șansă a lui Sondheim a venit printr-o invitație de a scrie versurile pentru West Side Story, o adaptare contemporană a lui Leonard Bernstein la Romeo și Julieta lui Shakespeare.

West Side Story a avut premiera pe Broadway în 1957 și a avut mai mult de 700 de reprezentații. O versiune cinematografică din 1961 a câștigat 10 premii Oscar.

În 2010, anul în care Sondheim a împlinit 80 de ani, un teatru de pe Broadway a fost redenumit în onoarea sa.

Zece ani mai târziu, a primit aceeași distincție la Londra, când Teatrul Queen’s din Shaftesbury Avenue a fost redenumit Sondheim.

„Trebuie să lucrezi la ceva care te face să fii nesigur – ceva care te face să te îndoiești de tine însuți”, spunea Sondheim la acea vreme. „Dacă știi încotro te îndrepți, ai plecat, așa cum spune poetul. Și asta este moartea”, a mai mărturisit titanul comediei muzicale americane.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: