O ipoteză teribilă: Iranul ar putea folosi COVID-19 ca armă pentru Jihadul Mondial

O ipoteză teribilă: Iranul ar putea folosi COVID-19 ca armă pentru Jihadul Mondial

Iranul este al doilea focar al pandemiei cu coronavirus, după China. Însă regimul mullahilor de la Teheran încearcă să nege gravitatea situației.

Ayatollahul Ali Khamenei afirma că virusul COVID-19 ar fi o „binecuvântare” pentru Iran.

La fel ca surata ei de dictatură, China, Republica Islamică a negat existența epidemiei.

Autoritățile iraniene au încercat mai întâi să acrediteze ideea că nimeni în Iran nu este infectat. Foarte rapid, însă, informații au ieșit la lumină despre realitate.

Atunci, autoritățile au schimbat tactica: de câte ori erau solicitate să ofere detalii, acestea afirmau că nu sunt autorizate să comunice numărul real de persoane infectate sau decedate.

De exemplu, rectorul Facultății de Medicină din Qom, Mohammad Reza Ghadir, a declarat la televiziunea publică iraniană că Ministerul Sănătății a interzis divulgarea de cifre despre epidemie.

Ulterior, ele au părut să revină la sentimente mai bune, dând publicității cifre. Luni, de exemplu, ministrul Sănătății anunța că numărul total de decese a ajuns la 853, din care 129 în ultimele 24 de ore. Însă, dată fiind secretomania anterioară (la fel ca și în cazul doborârii avionului comercial ucrainean), nimeni nu poate ști dacă ele nu sunt subestimate.

Gatestone Institute formulează o întrebare îngrijorătoare:

„Consideră mullahii aflați la putere coronavirusul un instrument al jihadului mondial și încearcă să îl răspândească în alte țări? Cum altfel ar putea fi interpretat faptul că primul ayatollah iranian a calificat coronavirusul drept «binecuvântare»?”

Nu doar că regimul iranian a refuzatsă informeze populația și comunitatea internațională în legătură cu impactul epidemiei în țara sa, dar, în plus, nici măcar nu ia măsuri și precauții necesare pentru a stăvili epidemia.

Qom este epicentrul răspândirii epidemiei pe plan național, dar președintele Hassan Rohani a precizat că guvernul nu are intenția de a plasa orașul în carantină, și nici vreo altă localitate din țară.

În ciuda numărului mare de persoane infectate, deplasările lor în străinătate nu au fost oprite.

Site-ul Eghtesad Online scria în februarie că oficialii iranieni care au afirmat că au suspendat zborurile peste hotare au mințit.

Gatestone amintește că companiile aeriene din Iran, în special Iran Air și Mahan Air, au fost în trecut utilizate pentru transporturi clandestine de arme și de personal militar, inclusiv membri al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, trupele de elită ale Forțelor Qods, și milițieni Basij.

Avioanele acestor companii deservesc în general țări precum Siria și nu își fac publice zborurile.

Mahan Air este interzisă în mai multe țări, printre care Germania sau Franța.

Pe de altă parte, Iranul nu pare să dispună de mijloace reale pentru a măsura impactul maladiei la nivel național.

După decesul mai multor persoane la spitalul Kamkar din Qom, un angajat al spitalului declara:

„Nu dispunem de statistici precise; avem decese suspecte vechi de zece zile, și, până acum două zile, toate victileme erau înmormântate fără o examinare minuțioasă. Este mare probabilitatea ca aceste persoane să fi fost contaminate de virus.”

Situația a devenit atât de periculoasă încât parlamentarii iranieni au avut curajul de a critica regimul teocratic pentru că nu a tratat serios epidemia.

Ahmad Amirabadi, membru al parlamentului iranian, a făcut câteva dezvăluiri cu ocazia unui interviu acordat agenției de presă ILNA:

„Toate măsurile luate pentru a controla coronavirusul au eșuat, Qom nu a reușit să împiedice propagarea sa.

„Infirmierele nu au costume potrivite și se ocupă de pacienți cu frica în suflet. Qom duce lipsă și de kituri de laborator.

„Trebuie să ne păstrăm calmul, dar în fața amplorii crizei, nu ne putem preface că nu se întâmplă nimic... Epidemia de coronavirus a ajuns de trei săptămâni la Qom și a fost anunțată târziu.”

Disimularea și minciunile liderilor iranieni au contribuit implicit la răspândirea virusului în afara frontierelor Iranului.

În aceste condiții, numind virusul o „binecuvântare”, regimul de la Teheran pare într-adevăr să sugereze că intenționează să îl folosească pentru a-l răspândi în alte țări din Occident și în Israel.