O cunoscută cântăreață de muzică populară din România și fost parlamentar și-a recuperat, în urmă cu ceva timp, în instanță, pensia specială.. Ce sumă uriașă primea artista ca urmare a activități de parlamentar.
Irina Loghin, cunoscuta interpretă de muzică populară a avut, pe lângă cariera muzicală, și activitate în politică. Ea s-a înscris în 1998 în Partidul România Mare, iar între anii 2000-2008 a ocupat funcția de deputat.
Irina Loghin și-a recâștigat pensia de parlamentar
Ca urmare a acestei activități politice, Irina Loghin a primit zeci de mii de lei până în anul 2021, atunci când au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.
Potrivit datelor din 2021, cântăreața primea în fiecare lună venituri cuprinse între 6.000 și 7.000 de lei, pensie specială, ca urmare a activității de parlamentar.
Interpreta de muzică populară și alți foști parlamentari au avut câștig de cauză în această vară, la Tribunalul Bucureşti.
Legea care abroga pensiile speciale ale senatorilor și deputaților a fost adoptată în anul 2019. Ulterior, Curtea Constituțională a decis că această lege e neconstituţională. Drept urmare, mai mulți deputați și senatori au acționat în instanță decizia și au câștigat, potrivit redacția.ro.
Irina Loghin are o avere estimată la peste două milioane de euro.
Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale
În anul 2019, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Singurul partid care nu a votat a fost UDMR. De asemenea, legea de eliminare a acestor pensii prevedea și încetarea celor aflate în plată. La acel moment, un număr de 827 de foști senatori și deputați beneficiau de pensii speciale. Impact bugetar era de aproximativ un milion de euro pe lună.
În anul 2018, cea mai mare pensie specială era de peste 12.000 de lei pe lună, iar în 2021 cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună.
În luna mai a acestui an, Parlamentul României avea pe rol 251 de procese deschise de foști senatori și deputați care voiau să-și recupereze în instanță pensiile speciale. Printre parlamentarii care au acționat în instanță s-a aflat și Adrian Năstase.
Un parlamentar cu un ciclu complet de patru ani încasa 5.741 de lei, iar unul cu trei mandate complete ajungea până la 14.827 de lei lunar, potrivit G4Media.