„O hologramă pentru rege”, de Dave Eggers, este dezbătut la București

„O hologramă pentru rege”, de Dave Eggers, este dezbătut la București

Romanul este scris d eunul dintre cei mai premiați scriitori ai acestui secol, „copilul minune” al Americii. Alt copil minune, care descrie, în acest roman, o Americă în plină eră a globalizării.

Miercuri, 21 septembrie, ora 19.00 cititorii sunt așteptați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului „O hologramă pentru rege” o parabolă despre America în economia globală, scrisă cu ritm și mult umor de scriitorul american Dave Eggers. Participă: Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural, Ema Stere, jurnalist cultural şi Marius Chivu, critic literar. Discuţia va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction.

 Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro

Romanul „O hologramă pentru rege”  este bestseller New York Times şi finalist la National Book Award. A fost ecranizat 2016, în regia lui Tom Tykwer, cu Tom Hanks în rolul principal.

„Dave Eggers nu urmărește să transforme povestea lui Alan într-o parabolă existențialistă despre condiția umană. El reușește însă ceva la fel de percutant: să scrie povestea mustind de umor, dar și de emoție, a  chinurilor prin care trece un om, oferind totodată și un stop-cadru luminos al zilelor noastre.“ Michiko Kakutani (New York Times)

Alan Clay este un consultant de 54 de ani care lucrează pe cont propriu, divorțat și tatăl unei fete, Kit, studentă, căreia trebuie să-i plătească taxele școlare. Datorită unui proiect grandios, un sistem de teleconferințe holografic din Orașul Economic al regelui Abdullah (KAEC), Alan ajunge într-o zonă aridă din Arabia Saudită, unde urmează să se ridice această așezare spectaculoasă. Regele însă întârzie să apară, iar Alan și cei trei tineri care fac parte din echipa lui își petrec zilele într-un cort alb, lipsiți câteodată şi de conexiune la Internet. Pe acest fundal, angoasele apar şi curând lucrurile iau o întorsătură cu totul neașteptată. În deșertul în care se ridică feericul oraș totul este un joc al iluziilor, iar Alan trebuie să încerce să nu le rămână captiv.

Dave Eggers a fost supranumit copilul teribil al literaturii americane de început de mileniu. Volumul său de debut, „Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor” (A Heartbreaking Work of Staggering Genius, 2000; Humanits Fiction, 2012), aflat între demers autobiografic și ficțiune, a devenit imediat un bestseller, numărându-se printre finalistele la Pulitzer Prize, în 2001, și fiind desemnat „Cartea anului“ de publicațiile Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Washington Post și Time. Doi ani mai târziu a publicat romanul „Să te ții alergătură!”, încununat cu Independent Book Award în 2003. Romanul său din 2006, „What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng”, a fost finalist la National Book Critics Circle Prize în 2006 și a primit Prix Médicis Étranger în 2009.

În același an a publicat volumul „Zeitoun”, povestea emoționantă a unui supraviețuitor al uraganului Katrina, care rămâne în New Orleans în timpul dezastrului și salvează oameni cu ajutorul unei canoe. Cartea a fost recompensată cu American Book Award, Los Angeles Times Book Award, Dayton Literary Peace Prize (2010) și, în Germania, cu Albatross Preis (2012). Urmează bestsellerurile „O hologramă pentru rege” (A Hologram for the King), în 2012, și „The Circle”, în 2013. „Heroes of the Frontier”, ultimul său roman, apare în 2016.  Eggers este fondatorul unei cunoscute edituri din San Francisco, McSweeney’s, și s-a implicat în diferite programe de activism cultural. A mai primit PEN American Center’s Award of Honor (2011) și Inforum’s 21st Century Visionary Award (2012).