O Globo: Companiile încep să se îndepărteze de Hong Kong din cauza intervenției chineze

O Globo: Companiile încep să se îndepărteze de Hong Kong din cauza intervenției chineze

Posibilitatea unei deschideri democratice în oraș se ciocneşte de autoritarismul lui Xi Jinping

 

A fost deja comparată cu masacrul din Piața Tiananmen din 1989, de la Beijing, când tancurile Armatei de Eliberare Populară au zdrobit literalmente o mișcare pro-democrație a studenţilor chinezi.Aprobarea la Beijing a unei legi a securităţii naționale care a permis intervenţia guvernului lui Xi Jinping în Hong Kong, demolând definitiv proiectul "o țară, două sisteme", a produs de fapt o ruptură între realitate și aspirațiile democratice şi privind o oarecare autonomie a populației fostei colonii britanice.

Adnotarea are o anume logică.Mâna puternică a lui Jinping a câștigat, susținut fiind de Partidul Comunist și de Forțele Armate, ceea ce îi conferă o putere pe care analiștii o compară cu cea a lui Mao Zedong în momentele sale de glorie. Nici măcar nu a fost nevoie de un tanc pentru ca Beijingul să zdrobească visele de mai multă libertate susţinute în ultimele luni pe străzi de protestatarii tineri și combativi. Atât de mare este puterea Beijingului.China își înfăptuia deja virajul de la un stalinism la fel sau mai sălbatic decât cel original la un "socialism de piață" în momentul în care a semnat cu Marea Britanie a lui Margaret Thatcher, în 1984, transferarea coloniei Hong Kong către Beijing în iulie 1997.

S-a stabilit că sistemul economic și administrarea  Hong Kong-ului vor fi menținute timp de 50 de ani, până în 2034. Multă vreme pentru ca nimic să nu se întâmple cu o Chină în creștere și cu proiectele globale de hegemonie.

Hong Kong-ul este o importantă piață financiară globală și nu nimic nu sugerează dorinţa Chinei de a schimba acest statut. O mare parte din ceea ce este investit în țară trece prin fosta colonie britanică, la a cărei bursă companiile chineze își tranzacționează acțiunile. Hong Kong-ul face parte din China globalizată. Rămâne de văzut dacă domolul Jinping nu seamănă nesiguranțe politice și juridice.Dacă se va întâmpla acest lucru, Beijingul va primi un flux mai mic de resurse externe.

Există semne îngrijorătoare pentru China. Zoom și Microsoft se numără printre companiile care au început să-și regândească operațiunile din Hong Kong, după noua legislație impusă de Beijing. Chiar și aplicația video chineză Tik Tok examinează această posibilitate, îngrijorată de riscurile pe care şi le-ar putea asuma prin stocarea datelor în oraș. Companiile cu greutate Facebook, Google și Twitter, care nu operează în China continentală, au anunțat deja distanţarea lor de oraș.

Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la faptul că Beijingul ar interveni în Hong Kong în vreun fel. Acum, trebuie să aflăm ce preț va plăti China. Și va plăti. (Editorial)

Sursa: Rador

Ne puteți urmări și pe Google News