Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a anunţat că o fotografie unicat cu Avram Iancu, realizată în decursul anului 1865, când „Crăișorul munților” avea aproximativ 41 de ani, este scoasă la licitație.
Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat că fotografia cu Avram Iancu poate fi cumpărată de o persoană fizică, un partid sau o asociație și apoi donată către un muzeu sau o casă memorială.
Casa de licitatii Historic a scos la licitație o fotografie unicat din anul 1865, cu Avram Iancu. Fotografia a fost realizată cu 7 ani înainte ca revoluționarul pașoptist să moară.
Preţul de pornire a fotografiei pleacă de la 1.000 euro
Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, fotografia este în format carte-de-visite înfățișându-l pe Avram Iancu îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept. Se pare că fotografia unicat a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani.
„Crăișorul munților” este astăzi considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania. Avram Iancu este unul dintre eroii de referință al neamului românesc. Conducătorul moţilor din timpul mișcărilor revoluționare din anii 1848 şi 1849 a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate.
Mesajul transmis de istoricul Liviu Zgîrciu
„Fotografia în format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu cu numai 7 ani înainte de a muri, într-o poziție frontală, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.
O fotografie unicat cu Avram Iancu, realizată în decursul anului 1865, când Crăișorul Munților avea undeva la 41 de ani este scoasă la licitație, de o casă de licitație din România, pornind de la suma de 1000 euro.
Fotografia în format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu cu numai 7 ani înainte de a muri, într-o poziție frontală, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept.
Postez asta aici, gândindu-mă că poate o fi cineva, persoana fizică, asociație, partid sau ce o fi, să o cumpere și să o doneze unei instituții, precum muzeu sau casă memorială, unde îi este și locul.
Recunosc că am mari speranțe aducându-mi aminte tam-tam-ul de astă vară cu statuia lui Gabriel Bethlen din Alba Iulia”, a scris istoricul Liviu Zgîrciu pe contul de Facebook.