Vizitatori aşteptaţi în "ţinutele istoriei", la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Vizitatori aşteptaţi în "ţinutele istoriei", la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Turiştii care vor trece de 1 Decembrie pragul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia vor fi întâmpinaţi de personaje desprinse parcă din manualele de istorie. Şi nu va fi vorba despre actori, ci despre angajaţi ai instituţiei muzeale, specialişti pe epocile ale căror costume le vor purta.

"Parada modei" costumelor a avut loc în această după-amiază la Sala Unirii, în faţa unui public numeros, format în special din elevi de la mai multe şcoli şi licee din Alba Iulia. Costumele din diferite epoci istorice - de la preistorie până la epoca modernă - au fost realizate în cadrul proiectului "Ţinutele Istoriei", care a primit finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în urma unei selecţii făcute la nivel naţional. Ţinutele au fost realizate de o firmă albaiuliană, după o atentă documentare istorică.

"Este vorba despre aproximativ 20 de costume de epocă pe care Muzeul Naţional al Unirii le va folosi cu ocazia diferitelor acţiuni, fie de natură pedagogică, fie în cadrul unor expoziţii tematice sau cu ocazia unor evenimente precum Noaptea Muzeelor sau, cel mai apropiat, de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al muzeului, Liviu Zgârciu.

Valoarea proiectului este de 25.800 lei, iar ideea scrierii lui a apărut după "Noaptea Muzeelor", când au fost închiriate costume pentru o prezentare inedită a expoziţiei de bază a muzeului albaiulian, care s-a bucurat de foarte mare succes.

Concept modern

Muzeograful Tudor Roşu, coordonatorul proiectului, a declarat că proiectul a fost scris în ideea ca şi muzeul albaiulian să se poată "racorda la strategii moderne de promovare", care pun omul în centrul evenimentelor.

"Încercăm şi noi să ne rebranduim, să devenim contemporani cu asemenea metode şi strategii şi să plasăm omul în centrul acţiunilor, fapt care este demonstrat că are impact, că atrage publicul. Şi atunci am încercat să creăm şi noi 20 de costume care reprezintă diferite epoci sau personaje. Sunt costume specifice istoriei locale - şi, din fericire, Alba Iulia în mare parte se suprapune cu istoria naţională şi atunci personaje de primă mână în Alba Iulia sunt, în egală măsură importante şi pentru istoria României - şi avem câteva personaje care se pliază pe acest concept cum ar fi Avram Iancu sau Horea. Pe urmă, avem costume specifice anumitor epoci istorice. Sunt alese şi ca să reprezinte perioadele de istorie pe care muzeul nostru le prezintă vizitatorilor. De pildă, avem aproape un etaj întreg numai de perioadă romană şi din această cauză avem trei personaje romane. Sigur, este un început, putem pe viitor în funcţie de rezultatele pe care le vom avea, să sporim numărul de costume, acţiunile de acest gen. Vom vedea, în funcţie de rezultate şi de impact", a declarat muzeograful.

El a menţionat că, din cei 20 de oameni care vor purta costumele unicat, 15-16 sunt specialişti în perioada din care face parte costumul lor. "În rest, sunt tot oameni în domeniu, dar nu sunt angajaţii muzeului", a precizat acesta.

Pe de altă parte, el a arătat că nu a fost tocmai un proiect uşor şi crede că finanţarea a fost obţinută pentru ineditul acestuia.

"A fost o acţiune neobişnuită. Nici ei, cei care ne-au finanţat, AFCN, nu cred că au mai întâmpinat un asemenea gen de acţiune culturală. De obicei, finanţează acţiuni culturale care se desfăşoarăm într-o zi sau într-o săptămână. Noi, tocmai în asta constă sustenabilitatea proiectului, încercăm să-l perpetuăm, să folosim aceste costume ani de zile de acum încolo, până când vor rezista (...) Nu a fost neapărat greu, dar a fost puţin mai mult de lucru, pentru că a trebuit să facem o documentaţie exactă la fiecare costum, trebuia să găsim tot felul de soluţii pentru materiale... De pildă, Mihai Viteazul purta căciulă din blană de samur. Este imposibil. Să faci o căciulă din blană de samur costă cât tot proiectul, poate mai mult (...) Dar materialele pe care le-am folosit, le-am ales să fie în armonie cu materialele care ar trebui să fie, croiul la fel", a mai declarat Tudor Roşu.

Ne puteți urmări și pe Google News