O firmă din grupul de companii deținute de organizatorii Untold vrea să organizeze evenimente în Parcul Izvor. „Activități de exprimare artistică”

O firmă din grupul de companii deținute de organizatorii Untold vrea să organizeze evenimente în Parcul Izvor. „Activități de exprimare artistică”Sursă Wikipedia

O firmă din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea cere concesiunea Parcului Izvor pe tot parcursul anului. Aceasta vrea să organizeze evenimente și o zonă cu băuturi sau mâncare.

O firmă din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea vrea să ia în concesiune Parcul Izvor pentru a se ocupa de evenimente, o zonă cu mâncare și băuturi și o zonă de shopping.

Propunerea vine în contextul în care Bucureștiul are sub 10 mp/spațiu verde pe cap de locuitor, deși trebuie să aibă cel puțin 26, iar parcurile sunt din ce în ce mai puține.

Parcul Izvor a fost închis circa 3 săptămâni, în luna iunie, pentru organizarea Festivalului Nostalgia, lucru care i-a enervat la culme pe Bucureșteni. Mai multe ONG-uri au transmis săptămâna trecută o scrisoare deschisă primarului Nicușor Dan în care se cerea Primăriei Capitalei să nu mai accepte evenimente în spațiile verzi.

Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj–Napoca este cea care dorește concesionarea Parcului Izvor pe tot parcursul anului, potrivit scrisorii transmise consilierilor generali. Aceasta se ocupă și de festivalurile Untold sau Neversea.

Evenimente în Parcul Izvor

„Dorim să adunăm într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (...) Parcul lzvor din Capitală a fost identificat ca oportunitatea perfectă de dezvoltare a proiectului, a Bucureștiului, a comunității și a turismului. Această oportunitate privind locația provine din faptul că a fost identificat potențialul acestui parc care în prezent este sub exploatat la posibilitățile pe care le-ar putea oferi”, se arată în scrisoare.

Iarba netunsa in Parcul Izvor din capitala.

„Odată ce investiția va demara, se are în vedere plantarea unor copaci, tocmai pentru a crea designul gândit în vederea creării unei imagini de ansamblu la cerințele turismului de secol 21. De asemenea, stadiul actual al Parcului lzvor nu ar permite operaționalizarea investiției la standardele dorite, astfel se are în vedere toaletarea și curățarea întregului parc astfel încât cel mai mic detaliu să fie pus la punct. Majoritatea suprafeței parcului este acoperită de spațiu verde care va fi în permanență înlocuit odată ce iarba va fi afectată de fluxul populației care va trece prin parc.

Limitele legale ale zgomotului și evitarea poluării fonice vor reprezenta elemente obligatorii în operarea acestei investiții”, se mai arată în scrisoare.

Cu toate astea, autoritățile încă nu știu care va fi decizia finală, mai ales de când mai multe ONG s-au arătat nemulțumite de evenimentele din parcuri. „Eu nu am cunoștință de o asemenea propunere. La mine, la cabinet, nu a fost depusă o solicitare în acest sens. După Nostalgia și ce a fost în iunie cu Cișmigiul, eu i-am rugat pe cei din ALPAB să fie foarte atenți ce semnează în comisia aceea de evenimente”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu.

Bucureștenii se revoltă

„Solicităm Primăriei Municipiului București și Consiliului General să își asume rolul de protectori ai interesului public și să aducă modificări esențiale în avizarea, monitorizarea și aplicarea de sancțiuni, conform prevederilor legale în vigoare, pentru evenimentele de tip concerte și festivaluri organizate în parcurile din capitală”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de grupurile de inițiativă civică și ONG-uri.

Ei au mai precizat că bucureștenii nu sunt obligați să trăiască în zgomot și în aglomerație pentru aceste evenimente.

„Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Dat fiind faptul ca ne situăm cu mult sub dezideratul de 26 mp de spațiu verde/capiță, considerăm profund greșită restrictionarea accesului cetățenilor la spațiul verde public sau condiționarea de plata unui bilet. Atât în Izvor (iunie 2022), cât și în Grădina Cișmigiu (iulie-septembrie 2020), suprafețe mari din parc au fost închise pentru perioade lungi. În Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), porțiuni din parc sunt permanent închise sub pretextul organizării unor evenimente culturale la terase”, se arată în scrisoare, potrivit hotnews.ro

Ne puteți urmări și pe Google News