O fi importantă imaginea României, dar cu pădurile ce aţi avut? Editorial de Cătălin Pena
- Roland Căt ălin Pena
- 31 ianuarie 2019, 00:00
Cum-necum, România a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, prilej numai bun să ne facem de fală sau de râs la nivel continental. Deocamdată, nu prea avem motive de fală, dar ne străduim să ascundem mizeria sub preş.
Bunăoară, ieri, la Timişoara, unde s-au întâlnit, în marja preşedinţiei UE, experți din grupul EGA pe schimbări climatice, Jandarmeria a blocat un protest pașnic al activiștilor de mediu. Asociaţia „Agent Green” i-a întâmpinat pe cei de la EGA (Environmental Goods Agreement) cu o fotografie în care apare o pădure seculară pusă la pământ și mesajul „Welcome to Romania” inscripționate pe un tricou uriaș pe post de banner îmbrăcat de doi activiști.
Deși cei doi nu au deranjat pe nimeni, Poliția și Jandarmeria au intervenit imediat și i-au dus pe protestatari departe de ochii experților UE. „Nu e frumos ce faceți, ce-o să zică străinii de țara noastră? Ne faceți țara de râs”, le-a spus activiștilor, potrivit celor aflaţi la faţa locului, Carmelia Dragomir Bălănică, vicepreședintelea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. „Reacția Poliției, Jandarmeriei și a oficialului Guvernului României este patetică și comunistă. Ne întărește opinia că Statul este dușmanul numărul 1 al naturii”, a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Totuşi, participanții la întâlnirea tehnică de la Timişoara au aflat că în România pădurile seculare dispar cu o viteză de invidiat chiar şi de către piloţii de Formula 1. Drept urmare, doar 8% din pădurile României mai sunt seculare, adică mai bătrâne de 120 de ani, ceea ce raportat la nivelul UE nu e foarte rău.
În aceste condiţii, s-ar cam impune ca pădurile seculare trebuie protejate de urgență printr-un moratoriu, lucru subliniat, ieri, de Gabriel Păun: „Deocamdată, România își taie pădurile seculare deliberat și planificat. O face cu viteză amețitoare care o depășește cu mult pe cea a protejări lor prin includerea în catalogul national al pădurilor virgine. Se taie chiar și pădurile seculare din parcurile naționale, rezervațiile naturale și siturile Natura 2000. Se știe precis unde sunt cele 8% de păduri seculare, deci cu puțină voință Guvernul României poate institui un moratoriu la tăierea acestor păduri”.
PSD promitea în programul din 2016 cu care a câştigat alegerile că va proteja fondul forestier şi va creşte suprafeţele împădurite. Mai ne aburea că va îmbunătăţi sistemele de monitorizarea pentru tăierile şi transportul lemnelor, că va monta scannere pentru evaluare volumului din camioane şi va îmbunătăţi sistemul „radarul pădurilor”. Însă, după ce a ajuns la putere a blocat aplicaţia „Inspectorul pădurii”, lansată în timpul guvernării tehnocrate, prin care oricine putea vedea în timp real ce se taie în păduri şi unde ajung lemnele.
Statistic, România are aproape şapte milioane de hectare de pădure, din care opt la sută de peste 120 de ani. Dar, că totdeauna la noi există un dar, în ultimii cinci ani am pierdut prin explotări la scară industrială 3.600 de hectare de păduri secular, rase complet de pe fața Pământului, adică echivalentul a 7.200 de terenuri de fotbal. Însă ieri, pentru jandarmi, poliţişti şi guvernanţi prioritatea a fost să nu afle străinii cum ne radem ţara. Mândri că suntem români!