O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare din cauza unor postări din mediul online

Sursa: Dreamstime.com

Femeia din Arabia Saudită a fost condamnată la executarea unei pedepse de 45 de ani de închisoare, asta din cauza unor postări de pe reţelele sociale. Dată fiind condamnarea lui Nourah bint Saeed al-Qahtani, țara din Orientul Mijlociu numără acum două cazuri de acest tip din luna august 2022.

Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată de o instanță a unui tribunal din Arabia Saudită, acuzată fiind de „folosirea internetului pentru a rupe ţesutul social” şi „a încălcat ordinea publică prin utilizarea reţelelor sociale”, a transmis grupul Dawn, cel care militează pentru drepturile omului. Despre femeia saudită în cauză nu există prea multe informații, însă se pare că ar fi criticat regimul de la Riad în trecut.

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare din cauza unor postări

Directorul de cercetare pentru regiunea Golfului de la Dawn, Abdullah Alaoudh, a transmis că „nicio informaţie din documentele ei de judecată nu se referă la vreun act violent sau activitate infracţională”.

Mai mult, „acuzaţiile împotriva ei sunt cu adevărat ample. Ei folosesc legea împotriva terorismului şi legea împotriva criminalităţii cibernetice, care poate incrimina orice postare care critică chiar şi puţin Guvernul”, a adăugat Abdullah Alaoudh.

Arabia Saudită încalcă drepturile fundamentale ale omului

Pe 9 august, o altă femeie din Arabia Saudită fusese condamnată la 34 de ani de închisoare din cauza postărilor sale de pe Twitter. Mai mult, acestea nu sunt cazuri izolate, căci mai multe activiste ar fi fost reţinute din pricina postărilor de pe reţelele sociale încă din anul 2021, conform declarației directorului grupului Dawn.

„Guvernul saudit trimite un semnal puternic Occidentului că nu îi pasă de drepturile omului”, a acuzat Alaoudh, care spune că este „imposibil să nu existe legături” între întâlnirea dintre preşedintele SUA, Joe Biden, cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman la Jeddah de luna trecută şi „intensificarea atacurilor represive”.

Un alt grup, din Marea Britanie, ce apără drepturile omului, şi-a exprimat neliniștea referitor la sentinţa lui Qahtani, care „se bazează pe tweet-urile (n.a. ei)”: „Ne temem că asistăm la o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită”, a transmis ALQST, conform BBC.