O femeie de 80 de ani nu a mai putut fi salvată deoarece asistenta nu a resuscitat-o
- Adam Popescu
- 30 noiembrie 2007, 02:00
O femeie din Giurgiu a murit, miercuri, la scurt timp după sosirea ambulanţei.
Dacă medicul de gardă din serviciul de urgenţă ar fi sosit echipat la faţa locului, cu tuburi de oxigen şi defibrilatoare pentru resuscitate, bătrâna de 80 de ani (R.M.) ar mai fi avut, probabil, o şansă. Familia avea puţine speranţe ca bătrâna să mai trăiască, având în vedere starea proastă de sănătate pe care o avea, dar a încercat să facă totul ca să o ajute. Asistenta, trimisă pe teren cu mâna goală Medicul de la ambulanţă nu a avut însă aceeaşi atitudine şi nu a făcut tot ce i-a stat în putinţă. El a ieşit mai devreme din tură, a plecat pe teren la un alt caz şi, chiar dacă era la câteva minute de blocul bătrânei, a decis că asistenta este cea care trebuie să meargă să vadă cazul.
La rândul ei, acesta s-a deplasat la domiciliul pacientului cu o maşină neechipată şi nu a început manevrele de resuscitare la timp. Nu este prima familie din România care trece prin calvarul aşteptării ambulanţei, însă, în lipsa unor măsuri drastice, cazurile vor continua.
„Am sunat de trei ori la ambulanţă, în 15 minute. Operatoarea era sictirită şi s-a comportat groaznic. În cele din urmă a trimis pe cineva, care a ajuns relativ repede, într-o jumătate de oră, însă asistenta respectivă nu avea niciun fel de trusă medicală după ea. Ţinea în mână o foaie de hârtie şi ne spunea că nu poate să facă nimic pentru că nu are pregătire“, povesteşte unul dintre membrii familiei.
Asistenta a încercat să convingă familia să o ducă pe bătrână la spital, însă nu era timp: trebuia intervenit imediat, bătrâna nu putea respira. „Asistenta a plecat fără să-i acorde niciun fel de ajutor“, povesteşte, printre lacrimi, nepoata sa. La scurt timp după plecarea asistentei, bătrâna a murit. Ambulanţele dotate cu tuburi de oxigen, nefolosite În urma reclamaţiilor făcute de familie către Ministerul Sănătăţii, şeful Serviciului de Ambulanţă Giurgiu a demisionat, iar cadrelor medicale implicate li se vor tăia salariile pe trei luni.
În curtea Serviciului de Urgenţă Giurgiu erau două ambulanţe dotate cu tuburi de oxigen. „O maşină nu s-a putut porni deoarece cheile erau la şofer acasă, alta pentru că o conducea doar un singur şofer. Sunt mari probleme de mentalitate! Aşa ceva nu avea voie să se întâmple! Ieri-seară (miercuri - n.r.) a fost un pacient în vârstă, mâine poate fi unul tânăr!“, se revoltă medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El a făcut miercuri seară un control la Ambulanţa Giurgiu şi a descoperit în ambulanţele de serviciu inclusiv materiale expirate, care pot să nu dea rezultate când se face resuscitarea.