O femeie de 27 de ani din București, în șoc anafilactic după prima doză de vaccin. Dusă urgent la spital

O femeie de 27 de ani din București, în șoc anafilactic după prima doză de vaccin. Dusă urgent la spital Sursa: arhiva EVZ

O femeie de 27 de ani din București a fost transportată de urgenţă la spital după ce a intrat în șoc anafilactic marţi, la puţin timp după ce i-a fost administrat vaccinul împotriva Covid-19.

Conform jurnaliştilor de la gândul.ro, femeia a fost transportată la Spitalul Universitar. Din fericire, în cele din urmă ea a fost conștientă și cooperantă. Deocamdată nu s-a aflat dacă aceasta suferea de vreo boală.

Spre finalul lunii aprilie 2021, evz.ro relata despre cazul celor 89 de români care au murit după ce s-au vaccinat și au fost infectaţi cu noul coronavirus. Datele oficiale deținute de Institutul Național de Sănătate Publică arătau că a fost luat în calcul intervalul 1 ianuarie – 14 martie.

În privința celor vaccinați, infectați și decedați, la acea vreme nu se știa dacă persoanele respective asimptomatice când s-au vaccinat, sau dacă s-au pozitivat ulterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când a început vaccinarea în România, nu au fost raportate reacții adverse în lipsa unei proceduri clare de raportare. Recent, la începutul lunii august, moartea unui român vaccinat cu Astra Zeneca a fost investigată în Italia.

Situaţia celor vaccinaţi în România

În ultimele 24 de ore, mai mult de 13.400 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19 în România. Dintre cele 13.444 de doze, 9.161 reprezintă prima doză, iar 4.283 rapelul. De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost raportate 3 reacţii adverse: una la vaccinul Pfizer şi două de la Johnson & Johnson; alte 56 de reacţii adverse sunt investigate.

În prezent, numărul persoanelor vaccinate complet în ţara noastră a ajuns la 5.011.577. În urmă cu o săptămână, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă declara că „scenariile pesimiste” arată o „posibilă” creştere zilnică de peste 1.500 - 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în a doua parte a lunii septembrie:

„Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare.

Avertismentul lui Valeriu Gheorghiţă

Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 - 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie.

De altfel, m-am uitat şi pe raportarea ECDC şi pe estimările pe care ECDC le face inclusiv pentru România. Dacă acum suntem la 9,3 cazuri la suta de mii de locuitori cumulat la 14 zile, în următoarele două săptămâni tendinţa este de dublare a ratei de notificare a cazurilor, adică o să ajungem la aproape 18 cazuri la două săptămâni la suta de mii de locuitori.

Deci cam acestea sunt predicţiile inclusiv pentru România şi pentru alte 17 ţări europene, care în momentul de faţă sunt pe un trend ascendent.”