Prima femeie care dă în judecată armata egipteană din cauza "testului virginităţii"
- Ana-Maria Adamoae
- 25 octombrie 2011, 20:49
Samira Ibrahim, o tânără de 25 de ani din sudul Egiptului, a dat în judecată armata egipteană după ce a fost supusă unui aşa numit "test de virginitate" de către soldaţii egipteni, potrivit globalpost.com.
Incidentul s-a petrecut în luna martie, după ce tânăra a fost arestată, împreună cu alte 17 femei, în urma unui protest ce a avut loc în Piaţa Tahrir la o lună după ce fostul preşedinte Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.
Samira a povestit pentru publicaţia globalpost.com că a fost luată pe sus, alături de celelalte femei, aruncată într-o dubă a poliţiei şi dusă într-un centru de detenţie al armatei de la periferia oraşului Cairo. Soldaţii le-au ordonat femeilor să se împartă în două grupuri, într-o parte virginele, în cealaltă restul. Apoi, le-au obligat să se supună unui aşa-zis "test al virginităţii", metodă controversată ce datează din Evul Mediu şi pe care Amnesty International a catalogat-o ca fiind o formă de tortură. "În timpul "testului virginităţii", am fost obligată să-mi scot hainele în faţa soldaţilor. Nici nu ştiu cum să descriu prin ce-am trecut. Persoana care a efectuat testul era un ofiţer, nu un medic. Şi-a ţinut mâna în interiorul meu timp de cinci minute. Din cauza lui mi-am pierdut virginitatea. De fiecare dată când imi amintesc, mă simt îngrozitor. Ştiu că să-i faci aşa ceva unei femei înseamnă viol. M-am simţit ca şi cum aş fi fost violată", povesteşte Samira Ibrahim. Singura femeie care a avut curajul să meargă în instanţă Înainte de a fi arestată, Samira era manager general al unei firme importante, dar după ce armata a declanşat o serie de investigaţii asupra firmei şi-a pierdut locul de muncă. Nici până în prezent tânăra nu şi-a putut găsi un alt job. Gestul Samirei de a da în judecată armata este unul surprinzător, ţinând cont de faptul că aparţine unei societăţi destul de tradiţionale. Până în prezent, tânăra este singura care a avut curajul să deschidă un proces într-o instanţă civilă împotriva armatei. "Are toate drepturile să dea în judecată armata, dar sunt sceptic în privinţa corectitudinii sistemului judiciar", afirmă tatăl tinerei, Ibrahim Muhammed Mahmud. Judecată de un tribunal militar Surse oficiale susţin că armata egipteană investighează cazul Samirei, însă reprezentanţii Consiliului Suprem al Forţelor Armate, cel care deţine puterea în prezent în Egipt, nu au vrut să ofere mai multe informaţii pe această temă. Oficial, Samira a fost acuzată în luna martie de agresiune împotriva autorităţilor, în timpul unei manifestaţii ilegale. A fost arestată timp de patru zile şi a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare. Potrivit avocatului său, Samira nu a fost informată la momentul respectiv ce acuzaţii i se aduc şi solicită ca cei care "au supus-o celor mai urâte forme de umilinţă şi torture" să fie pedepsiţi. În plus, Samira a deschis încă un proces împotriva armatei din cauza faptului că a fost judecată de un tribunal militar, deşi este civil, şi că nu i s-a permis să ia legătura cu un avocat.