O femeie condamnată la moarte pentru uciderea a doi bărbaţi în 2009 s-a înecat cu mâncare şi a murit, a anunţat duminică Ministerul Justiţiei din Japonia.
Femeia de 49 de ani fusese condamnată la moarte pentru uciderea a doi bărbaţi în 2009. Sentinţa a rămas definitivă în 2017. De atunci, ea aştepta să fie executată prin spânzurare.
În Japonia, deţinuţilor condamnaţi la moarte nu li se comunică data execuţiei. Când ordinul de execuţie soseşte în cele din urmă de la Ministerul Justiţiei, majoritatea mai au doar câteva ore de trăit.
Japonia este una dintre puţinele ţări industrializate în care pedeapsa cu moartea este încă aplicată. Activiştii pentru drepturile omului şi UE denunţă de ani de zile modul în care Japonia gestionează execuţiile şi condiţiile din închisorile din ţară.
În prezent, în Japonia se află 105 condamnaţi la moarte.
Execuție și în Statele Unite
Un american condamnat la moarte pentru uciderea unui cuplu de septuagenari a fost executat joi în prezența unui preot pe care autoritățile penitenciare din Oklahoma au vrut inițial să îl țină departe.
Scott Eizember, în vârstă de 62 de ani, a primit o injecție letală la penitenciarul McAlester din centrul Statelor Unite. El este al treilea condamnat care a fost executat în țară de la începutul anului.
La aproape 20 de ani de la „crimele sale oribile s-a făcut dreptate”, a declarat într-un comunicat procurorul general din Oklahoma, Gentner Drummond, care a asistat la execuție.
Scott Eizember a fost condamnat la moarte pentru uciderea în 2003 a unui cuplu de bătrâni. Potrivit lui Drummond, el „i-a ținut captivi ore întregi în casa lor”, înainte de a o împușca pe soție și apoi de a-i sparge craniul soțului cu pistolul său.
În septembrie anul trecut, a fost vizitat de un preot anti-pedeapsa cu moartea, Jeffrey Hood, membru al Bisericii Vechiului Catolicism (care s-a desprins de Roma). Cei doi bărbați au creat o legătură, iar Scott Eizember a vrut ca Hood să-l însoțească la trecerea sa de la viață la moarte.
Pe 4 ianuarie, oficialii penitenciarului au refuzat, invocând „militantismul” preotului, care, potrivit acestora, ar putea provoca agitație în timpul execuției.
Cei doi bărbați au acționat în instanță, acuzând oficialii de „ostilitate față de religie” prin faptul că i-au refuzat unui deținut dreptul de a avea un consilier spiritual ales de el în cel mai critic moment al vieții sale: moartea”, au scris avocații lor.
Pentru a pune capăt acestei proceduri, autoritățile penitenciare din Oklahoma au acceptat în cele din urmă prezența preotului Hood, afirmând că acționează în interesul familiilor victimelor.
„Familiile victimelor sunt pregătite să meargă mai departe și înțeleg că această plângere (...) poate întârzia execuția”, a declarat directorul închisorii, Steven Harpe, într-un comunicat.
În Statele Unite, apropierea execuțiilor declanșează de obicei bătălii juridice care se încheie adesea în ultimul moment în fața Curții Supreme a SUA.
De la revizuirea sa de către fostul președinte republican Donald Trump, Curtea a respins majoritatea apelurilor din partea condamnaților, cu excepția celor făcute în numele libertății religioase.
În 2021, a acordat o amânare unui texan care dorea ca preotul său să poată pune mâinile pe corpul său în timpul execuției.