O femeie acuzată că și-a omorât cei patru copii a fost grațiată. A stat timp de 20 de ani în închisoare

O femeie acuzată că și-a omorât cei patru copii a fost grațiată. A stat timp de 20 de ani în închisoareSursă foto: Twitter/ 10 News First Sydney

Kathleen Megan Folbigg a fost închisă timp de 20 de ani și acuzată de uciderea celor patru copii ai săi. Femeia a fost grațiată luni, 5 iunie, la New South Wales, Australia. Anchetatorii au făcut o serie de descoperiri în dosarul mamei.

Kathleen Megan Folbigg a fost condamnată în 2003 pentru uciderea celor patru copii ai săi. Femeia a susținut încă de când a fost acuzată că este nevinovată și că cei patru copii au murit din cauze naturale. O altă anchetă din 2018 a arătat că există dovezi care să arate că Folbigg este vinovată de moartea celor patru copii. Totuși, o anchetă condusă de fostul fostul judecător-şef Thomas Bathurst a revizuit condamnările în 2022.

Anchetatorii au găsit noi dovezi care arătau că doi copii aveau o mutație genetică, afecțiune care le-ar fi putut cauza moartea. Procurorul general din New South Wales, Michael Daley, a graţiat-o luni, 5 iunie, pe Folbigg, după ce ancheta condusă de Bathurst a arătat că există mai multe bănuieli legitime privind fiecare condamnare primită de mamă.

De ce au murit cei patru copii

„Rezultatul de astăzi este confirmarea faptului că sistemul nostru judiciar este capabil să facă dreptate şi demonstrează că statul de drept este o bază importantă a sistemului nostru democratic. Având în vedere tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, este imposibil să nu simţim compasiune pentru Kathleen şi Craig Folbigg”, a spus procurorul Michael Daley.

Decizia instanței de judecată îi va permite mamei să se bucure de libertate, dar condamnările nu vor fi anulate. Bathurst i-a trimis procurorului general o notă în care a explicat că există posibilitatea ca trei dintre copii să fi murit din cauze naturale. Doi dintre ei aveau mutații genetice cunoscute sub numele de CALM2-G114R, iar cel de-al treilea suferea de o tulburare neurogenă subiacentă.

Mutația genei Calm2 ar fi fost prezentă atât în ADN-ul mamei, cât și în cel al fiicelor sale. Această mutație genetică este asociată cu aritmii cardiace, care pot provoca stop cardiac sau deces subit. Oamenii de știință au arătat că și  ceilalți doi copii, Patrick și Caleb, sufereau de boli genetice. Este vorba de encefalopatie epileptică și probleme respiratorii. Decesele au fost înregistrate în perioada 1989 – 1999, la vârste de 19 zile până la 19 luni, potrivit Yahoo.