O femeie a făcut nevinovată 1 an şi 9 luni de puşcărie iar instanţele încă refuză să-i facă dreptate. Dosarul împotriva victimei a fost instrumentat iniţial de procurorul Panait
- Dodo Romniceanu
- 3 iunie 2016, 14:13
Curtea de Apel București a decis să scadă de la 900.000 de euro la 100.000 de euro cuantumul daunelor morale care trebuie să le primească Daniela Tarău, victimă a unor erori judiciare comise în serie care au început cu ancheta deschisă de procurorul Cristi Panait, devenit celebru postmortem din cauza implicaţiilor politice pe care le-a avut moartea sa. Daniela Tarău a stat înhisă aproape doi ani degeaba și a reușit după 15 ani de procese să își demonstreze nevinovăția. Magistraţii refuză să-i acorde despăgubirile cerute acestei femei cărei reprezentanţii statului român i-au furat 15 ani din viaţă
Daniela Tarău are azi 43 de ani. Pe ultimii 15 și i-a petrecut prin arest, pușcării și tribunale, doar pentru că în anul 2000, pentru trei săptămâni, a lucrat de probă la o firmă care ulterior s-a dovedit că dădea țepe. S-a aflat la momentul potrivit în locul nepotrivit.
Tatăl a ei a murit de supărare, reproşându-i că i-a făcut de râs. “Ultima dată l-am văzut pe tata în aprilie 2002, cu o lună înainte să moară. A venit cu mama și cu Marius. Niciodată când venea la vizită nu reușeam să vorbesc cu el. Stătea pe scaun și plângea, nu spunea decât că „ne-ai făcut de râs, tată!”. Încercam să le explic că nu e așa rău, că nu mă bate nimeni, minimalizam mult, nu le-am spus tot. Nici ei nu mi-au spus vreodată ce sufereau acasă. Tata nu a apucat să afle că sunt nevinovată. Cu el am avut o relație mai strânsă, și totuși cu el nu puteam deloc să vorbesc acolo. M-a durut mai mult moartea tatei decât faptul că am stat atâta acolo degeaba. Și dacă m-ar fi lăsat să mă duc la înmormântare tot târziu ar fi fost, nu aș mai fi putut să-i zic ceva”, a povestit Daniela pentru dollo.ro
Un lanț de erori judiciare grosolane comise de la debutul anchetei procurorului Cristi Panait, într-un dosar început în anul 2000, și până la finalul procesului penal a ținut-o după gratii nevinovată aproape doi ani pe Daniela Tarău (foto alături de avocatul Marius Iorga). După 15 ani de procese, la CEDO și în țară, a obținut, cu sprijinul APADOR – CH, recunoașterea erorii judiciare.
Procurorul Cristi Panait este cel care s-a sinucis în aprilie 2002 după ce a cedat presiunilor în timp ce instrumenta dosarul unui coleg de-al său de atunci, Alexandru Lele, procurorul orădean care îl ancheta pe un apropiat al lui Adrian Năstase.
În ceea ce o privește pe Tarău, aceasta a depus în mai 2015 la Tribunalul Ilfov o acțiune pentru recuperarea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise împotriva sa. În luna noiembrie a aceluiași an magistrații de la Ilfov i-au dat dreptate și au decis că aceasta trebuie să primească de la Statul român daune morale de 900.000 de euro.
” Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 7.209 euro, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea venitului minim pe economie nerealizat pentru perioada 21.02.2011 – septembrie 2008 şi a sumei de 900.000 euro, cu titlu de daune morale în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 7.350 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, apelul urmând a fi depus la Tribunalul Ilfov”, se arată în dispozitivul deciziei judecătorilor ilfoveni.
Curtea de Apel București a decis însă să admită apelul declarat de Stat prin Ministerul de Finanțe și să scadă cuantumul daunelor morale care urmează a fi primite de Tarău.
„Admite apelul declarat de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Schimbă în parte sentinţa în sensul că reduce cuantumul daunelor morale cuvenite reclamantei Tarau Daniela la 100.000 euro (echivalent lei). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei”, se arată în dispozitivul sentinței pronunțată pe 2 iunie.