O expoziție-eveniment la Galeria Romană. Pictorul Valentin Scărlătescu, un vizionar romantic

O expoziție-eveniment la Galeria Romană. Pictorul Valentin Scărlătescu, un vizionar romantic

Expoziția „Pământ Breton, pământ românesc, loc de credință”, vă așteaptă la Galeria Romană. Este una dintre cele mai frumoase, interesante și uimitoare expoziții ce s-au realizat în ultimii ani în România

Am vizitat Galeria Romană înainte de vernisajul expoziției. Peste tot erau pânze, sculpturi, se proba locul perfect pentru fiecare. Agitație și emoție, și un fel de lăcomie de artă. Pentru că opera lui Valentin Scărlătescu este bogată, iar această expoziție din țara sa, prima personală după 30 de ani, trebuie să fie perfectă și darnică.

Dar nimic din toate acestea nu prevestea copleșitorul sentiment care te cuprinde atunci când intri în această expoziție. Vernisajul s-a petrecut miercuri, 10 mai, într- o stare de efervescență, de curiozitate, de uimire, de descoperire, un amalgam de trăiri pentru public, și chiar de autodescoperire pentru artist sau de redescoperire a unei stări liniștitoare că, după 30 de ani, opera ta poate naște o „explozie” de sentimente în inima celor prezenți, în țara ta. O revelație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aprecieri din Franța

Invitații speciali ai artistului au fost doi prieteni, critici de artă din Franța: Pascal Payen-Appenzeller și Marc Albert-Levin. Au venit de la Paris pentru că, așa cum au mărturisit, au vrut să îl cunoască mai bine pe prietenul lor, pe artistul Valentin Scărlătescu, aici, acasă la el.

Emil Ene și Monica Andronic, de la Galeria Romană, au invitat, la rândul lor, publicul, să se oprească asupra lucrărilor lui Valentin Scărlătescu.

Un artist român imens

„Vă mulțumesc în numele meu și al partenerei mele Monica Andronic, în numele Institutului Cultural Român pentru prezența dumneavoastră. Sunt foarte emoționat, pentru că suntem copleșiți cu toții. Suntem copleșiți pentru faptul că unul dintre principalii vinovați pentru existența acestei expoziții este Institutul Cultural Român căruia îi mulțumim pentru sprijinul acordat la realizarea acestei expoziții. De ce mai suntem copleșiți? Pentru că, fără lipsă de modestie, risc să fac o afirmație: suntem în fața unui artist imens, român. Un artist imens român! Vreau să spun de trei ori lucrul acesta! Un artist imens, care timp de 30 de ani a lipsit din România. Fizic. Dar spiritual nu. Sufletul lui a fost aici. După 30 de ani de viață și activitate în Franța s-a întors acasă. Aici, la noi, în România”, a spus Emil Ene, care le-a mulțumit, de asemenea, celor doi critici de artă francezi pentru bucuria pe care le-a făcut-o celor prezenți la vernisaj.

„Am două profesii: restaurarea și pictura”

Pictorul Valentin Scărlătescu s-a arătat, la rândul său, copleșit de primirea de la Galeria Romană: „Am expus, am avut expoziții personale la Paris și în alte locuri, dar m-am concentrat asupra restaurării monumentelor istorice. Dar pentru mine arta este un colac de salvare. Le mulțumesc pentru generozitate proprietarilor galeriei. Am expus în România cu Grupul Prolog. Le mulțumesc lui Paul Gherasim, care nu mai este printre noi, lui Horea Paștina, lui Mihai Sârbulescu, pentru asta. Nu am întrerupt punțile de atâta vreme, din contră, le-am construit mai mult în ultimii ani, ceea ce m-a ajutat să integrez și să fac această expoziție. Sunt multe de spus, am aproape două profesii: restaurarea și pictura. Dar există un secret raport între cele două profesii, pe care nu-l pot descrie cu ușurință”.