O explozie misterioasă a fost detectată la 130 de milioane de ani lumină de Pământ

O explozie misterioasă a fost detectată la 130 de milioane de ani lumină de PământSursa: Ievgenii Tryfonov | Dreamstime.com

O explozie de energie nemaivăzută până acum a fost detectată în spațiul cosmic, lăsându-i pe astronomi să găsească o explicație.

Explozia cosmică a fost înregistrată de oamenii de știință de la Observatorul de raze X Chandra al NASA și a avut loc la mai mult de 130 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în aceeași parte a spațiului în care o coliziune între două stele neutronice a provocat o explozie masivă de energie înregistrată în urmă cu ani și jumătate.

„Se întâmplă altceva acum”, a spus Ed Berger, profesor de la Harvard, care a făcut parte din echipa care a detectat noua explozie, pentru Mashable, cu energia generată în comparație cu un boom sonic în intensitate.

Astronomii au muncit din greu pentru a încerca să pună un motiv în spatele acestei noi descoperiri interesante, iar într-o nouă cercetare publicată în revista Astronomical Letters, o echipă de la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea Northwestern a sugerat două explicații. În mod incredibil, niciuna dintre explicații nu a mai fost observată până acum, ceea ce înseamnă că orice ar fi este probabil să fie un fenomen complet nou pentru astronomi.

Potrivit autorului principal al studiului, studenta Aprajita Hajela, una dintre posibilități este ca explozia să fie ceea ce se numește „strălucire kilonova” - adică strălucirea ulterioară a exploziei care este cauzată atunci când două stele neutrone se ciocnesc (cunoscută sub numele de explozia kilonova). Această strălucire ulterioară este cauzată de undele de șoc de la explozie care încălzesc gazele și praful de stele și poate fi detectată de la milioane de ani lumină distanță.

Misterele din Univers

Potrivit lui Mashable, această „strălucire kilonova” este în prezent principala explicație a izbucnirii, cu toate acestea, oamenii de știință iau în considerare și posibilitatea ca aceasta să se datoreze unui lucru cu care suntem familiarizați.

Există șansa ca atunci când stelele neutronice s-au ciocnit, ele să provoace dezvoltarea unei găuri negre, iar materia din coliziune cade acum în gaură. Pe măsură ce resturile cad în gaură, eliberează energie, care ar putea fi o explicație alternativă pentru explozie. Oamenii de știință continuă să observe explozia de energie, iar eforturile sunt în desfășurare pentru a vedea dacă pot distinge care dintre cele două cauze posibile este de fapt responsabilă pentru explozie.

Acest lucru se face prin observarea tipului de radiație emisă de explozie - dacă este vorba de emisii radio, este mai probabil să fie o strălucire kilonova, în timp ce emisiile de raze X sunt de obicei asociate cu găurile negre. Oricare ar fi cauza, totuși, este o nouă descoperire interesantă pentru astronomi, care caută să afle mai multe despre misterele universului nostru, potrivit Uniland News.

Ne puteți urmări și pe Google News