O enigmă a istoriei: De ce nu a declanșat Hitler operațiunea „Tannenbaum”
- Adrian Pătrușcă
- 21 aprilie 2021, 12:07
Elveția a scăpat în mod miraculos de invazia trupelor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Germania a fost la un pas să invadeze Elveția. „Elveția are poporul și sistemul politic cele mai dezgustătoare și mai mizerabile”, i se plângea Hitler lui Mussolini în iunie 1941.
După înfrângerea Franței în vara lui 1940, care a făcut Al Treilea Reich liderul incontestabil al Europei Occidentale, armata germană a elaborat un plan pentru cucerirea Elveției.
Operațiunea Tannenbaum presupunea o invazie a trupelor germane dinspre Franța, Germania și Austria, în timp ce italienii trebuiau să atace din sud.
„Pătrundere surpriză concentrată de la lacul Geneva la lacul Leman spre centrul țării cu o desfășurare puternică și rapidă pe flancuri”, indica planul. „Trebuie să forțăm supunerea rapidă a Elveției utilizând forțe cu mult superioare.”
Axa ar fi fost nevoită să facă față unei rezistențe puternice. Ca și în cazul Suediei, neutralitatea elvețiană era una armată (în secolul al XV-lea, mercenarii elvețieni erau cei mai temuți din Europa).
Toți bărbații elvețieni erau suspectibili de a fi mobilizați și toți aveau acasă puști, pentru această eventualitate.
Pentru o națiune de numai patru milioane de locuitori, Elveția putea mobiliza o armată de 850.000 de oameni.
Țară în cea mai mare parte muntoasă, ea nu ar fi permis desfășurarea tancurilor, arma forte a germanilor, ceea ce o făcea o nucă tare, greu de zdrobit printr-un blitzkrieg.