O echipă FMI va analiza economia României. Războiul din Ucraina a dat peste cap toate previziunile

O echipă FMI va analiza economia României. Războiul din Ucraina a dat peste cap toate previziunileInflație. Sursa foto: Pixabay

Echipa de experți ai FMI se va afla la București până în 10 iunie și va purta discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, BNR, dar și cu manageri ai companiilor private. Războiul din Ucraina a creat o stare de incertitudine în Europa, iar efectele au apărut imediat. Inflația a atins un nivel record, iar economia va stagna.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional se va afla la București, în perioada 30 mai-10 iunie, pentru analiza anuală a economiei României, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV.  Delegația de experți va fi condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn.

„Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri“, se arată într-un comunicat de presă al FMI.

Previziunile de anul trecut

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti. La finalul vizitei este așteptată o conferință presă pentru comunicarea analizei.

Din cauza pandemiei, vizita de anul trecut a fost una virtuală. FMI a estimat atunci că inflația va crește din cauza ajustărilor preţurilor la energia electrică şi la combustibili, dar că situația va reveni la normal în 2022. Nimeni nu anticipa atunci însă conflictul din Ucraina care a adus o criză majoră în toată Europa. Tot anul trecut, FMI estima că posibilitatea creșterii salariilor în România este redusă.

Inflație record

Războiul din Ucraina a dat însă peste toate previziunile, iar BNR a trebuit să revizuiască toate estimările referitoare la inflație care a atins un nivel record. Ultima prognozează, făcută publică în 10 mai, arată că rata anuală a inflaţiei îşi va accentua creşterea în trimestrul II 2022 – până la 14,2% în iunie, faţă de 11,2% în proiecţia precedentă.

Potrivit specialiștilor BNR, inflația urmează să descrească doar uşor în următoarele patru trimestre, ajungând la 12,5% în decembrie 2022 şi la 12,4% în iunie 2023, mult peste nivelurile de 9,6% respectiv 5% prognozate anterior.

BNR estimează și că în trimestrul al doilea din 2022 se va înregistra o cvasistagnare a creşterii economice, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

Ar putea urma concedieri

BNR prognozează și că actuala criză ar putea duce la falimentul unor firme și la concedieri. „Pe orizontul mai îndepărtat de timp, incertitudini rămân însă asociate capacității unor firme de a se menține viabile odată cu sistarea sprijinului guvernamental, precum și în condițiile costurilor ridicate cu energia și cu alte materii prime, dar și ale nevoii de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente de firme. Importante din perspectiva situației viitoare a pieței muncii sunt și implicațiile tendințelor de extindere a automatizării și digitalizării, precum și ale creșterii recursului la muncitori extracomunitari“, a transmis BNR.

 

Ne puteți urmări și pe Google News